Verdubbeling patiënten bij fysiotherapeut door klachten na coronabesmetting
Meer dan 157.000 mensen hebben sinds de uitbraak van de coronapandemie een fysiotherapeut in de arm genomen, omdat ze met langdurige klachten na een besmetting kampen. Het aantal patiënten is sinds mei weer bijna verdubbeld.
Ellen van GaalenLaatste update:30-11-21, 10:44
Omgerekend gaat het om 6,3 procent van het aantal mensen dat in Nederland positief is getest. Van alle patiënten is nu nog 46 procent onder behandeling, zo blijkt uit de database van de KNGF, de beroepsvereniging van fysiotherapeuten. Ongeveer twee derde is tussen de 40 en 70 jaar oud. ,,De pandemie schrijdt voort. We zien dat veel patiënten na een besmetting fysiotherapie nodig hebben”, reageert Guus Meerhoff, manager kwaliteitsbeleid bij de KNGF.
Gemiddeld komen de patiënten voor twintig behandelingen en hebben ze daar 119 dagen voor nodig. Maar er zit ook een uitschieter van 117 behandelingen tussen en de langste behandeltermijn is zelfs 596 dagen. Tegelijkertijd merken fysiotherapeuten dat een deel na een paar behandelingen al opknapt. Meerhoff: ,,We zien bijvoorbeeld ook mensen met de longaandoening copd die na een besmetting echt een stapje terug hebben gedaan. Met een beetje hulp knappen ze soms snel op.”
We zien dat mensen veel problemen hebben om weer aan het werk te komen en daarom bij ons aankloppen
Dorethé Wassink
Dat veel mensen langdurig klachten overhouden, weet C-support, een organisatie die deze groep ondersteunt, als geen ander. Maar dat er inmiddels zoveel ex-coronapatiënten bij de fysiotherapeuten hebben aangeklopt, wekt verbazing. De teller tot en met mei stond nog op 86.000. Bij C-support klopten intussen ongeveer 9000 mensen aan voor hulp.
Wachtlijsten
Hoewel de fysiotherapeuten er een grote groep nieuwe patiënten bij hebben, zijn er nauwelijks wachtlijsten. Dat is bij de ergotherapeuten wel anders, constateert beroepsvereniging Ergotherapie Nederland. ,,Het is momenteel heel normaal dat mensen acht weken moeten wachten voordat ze terecht kunnen. Terwijl dat eigenlijk niet normaal is”, vat beleidsmedewerker Dorethé Wassink samen. Hoeveel mensen voor long covid onder behandeling zijn, is niet bekend. De vereniging probeert daar momenteel achter te komen. Wassink: ,,We zien dat mensen veel problemen hebben om weer aan het werk te komen en daarom bij ons aankloppen. Dat zijn patiënten die ook langdurig hulp nodig hebben.”
Om meer mensen te kunnen helpen, proberen ergotherapeuten meer zorg in groepsverband te verlenen. Ook fysiotherapeuten zien dat sommige mensen daarmee steun bij elkaar vinden.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.