Verdwenen studente Tanja Groen (18) mogelijk in leeg graf gelegd

GROTE ZOEKOPERATIETanja Groen (18) is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen deze site.

,,Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, aldus De Vries.

De vermissing van Tanja Groen is een van de bekendste onopgeloste coldcasemisdrijven uit de jaren 90. De destijds 18-jarige studente gezondheidswetenschappen verdween toen ze van een feestje in Maastricht terug fietste naar haar kamer in Gronsveld. De politie liet vanochtend weten ‘nieuwe en interessante informatie’ te hebben ontvangen over de plek waar haar lichaam mogelijk begraven is.

De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem in Maastricht. Het kerkhof ligt op de weg waarlangs de 18-jarige studente mogelijk terugkeerde vanuit Maastricht naar haar kamer in het dorp Gronsveld.

De politie verwacht aan het begin van de avond te kunnen melden of op de bewuste plek stoffelijke resten liggen van iemand anders dan de man die daar begraven ligt.

Lees ook: Zaak-Tanja Groen emotioneert oud-rechercheur: ‘Heb het nooit meer losgelaten’

Witte pakken

Volledig scherm
Vermissingsposter Tanja Groen © Politie

Het onderzoek in het graf vindt buiten het zicht van het publiek plaats. Over het graf, gelegen naast een hoge naaldboom, is een witte tent geplaatst. Over een zerk die waarschijnlijk op het onderzochte graf lag, is een zeil gelegd, zodat niet te zien is in wiens graf wordt gezocht.

Met behulp van onder andere een graafmachine is het graf vrijgemaakt. Medewerkers van de Forensische Opsporing en archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben ‘s middags de welbekende ‘witte pakken’ aangetrokken om nader onderzoek te verrichten in het graf.

De begraven persoon, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, had volgens de politie helemaal niets met de verdwijning van Tanja te maken. Zijn vrouw leeft nog en woont in een verzorgingstehuis. Zij en andere nabestaanden zijn op de hoogte van het onderzoek en hebben toestemming gegeven voor de operatie.

Mochten er naast de stoffelijke resten van de overleden man in het graf nog andere stoffelijke resten worden gevonden, dan gaan die naar het NFI. Daarna kan het nog weken duren voor duidelijk is of de stoffelijke resten van Tanja Groen zijn. ,,Maar waarschijnlijk kunnen we wel snel zien of het een vrouw is”, meldde Gertjan Bos van het Openbaar Ministerie.

Laagje voor laagje

De zoektocht verloopt de hele dag heel voorzichtig, laagje voor laagje, om eventuele sporen veilig te kunnen stellen. Sowieso is de vraag wat er nog te vinden is van een lichaam dat 27 jaar geleden zonder kist zou zijn begraven. Mochten er wél resten worden gevonden, hoeft dat niet per se te betekenen dat die van de vermiste studente zijn. 

De kans bestaat dat eventuele gevonden stoffelijke resten van een al eerder begraven persoon zijn. Volgens een politiewoordvoerder komt het in Limburg vaker voor dat een graf wordt hergebruikt en eerdere resten achterblijven.

‘Geen weken maar dagen’

De gehele begraafplaats blijft vandaag afgesloten. De familie van Tanja is volgens De Vries niet aanwezig op de begraafplaats. ,,De familie wacht thuis af en zit enorm in spanning.” De onzekerheid over wat er gebeurd is met Tanja Groen is traumatisch voor haar familie. ,,Al die jaren niet te weten met er met haar is gebeurd, is slopend.”

Mochten er vandaag inderdaad vreemde menselijke resten gevonden worden, dan is het een kwestie van ‘enkele dagen’ totdat experts duidelijkheid hebben, denkt forensisch patholoog Frank van de Goot. ,,Je moet dan monsters nemen van de resten. En dan moet je die vergelijken met het dna van familie. In zo’n belangrijke zaak moet dat echt wel lukken binnen 48 en 72 uur.”

Moordenaars

De zaak-Tanja Groen houdt ook de politie al vele jaren bezig en staat daarom prominent op de coldcasekalender, die onder meer in gevangenissen en klinieken sinds een aantal jaar wordt uitgedeeld. Diverse moordenaars werden door de jaren heen met haar verdwijning in verband gebracht, tot en met de Belgische misdadiger Marc Dutroux aan toe. Die liep nog vrij rond toen de studente gezondheidswetenschappen vermist raakte.

De voor moord veroordeelde Wim S. uit het Brabantse Geldrop zou zelfs ooit in de gevangenis hebben opgebiecht dat hij de dader was. Nooit was er een concrete aanwijzing. Tanja’s ouders lieten tien jaar geleden dna achter bij de politie in Maastricht, voor het geval er ooit kleding of botten zouden worden gevonden.

Tekst gaat verder onder deze foto

Volledig scherm
Onderzoek op begraafplaats Maastricht © Victor Schildkamp/AD

‘Ondraaglijk’

De ouders van Tanja Groen vinden de zoektocht van vandaag ‘heel spannend’. ,,Het is meer dan 26 jaar geleden dat onze dochter spoorloos verdween. De onzekerheid over haar lot is voor mijn man, onze kinderen en mij al die tijd ondraaglijk geweest”, laat Corrie Groen, de moeder van Tanja, in een verklaring weten. ,,Dit heeft ons elke dag beziggehouden. Wij zouden heel opgelucht zijn als aan deze onzekerheid een einde komt en we onze dochter thuis kunnen brengen.” De familie wordt bijgestaan door Peter R. de Vries, die laat weten dat de tip al een paar maanden oud is en dat verder rechercheren tot deze zoekoperatie heeft geleid.

Corrie en Adrie Groen realiseren zich dat ze nog moeten afwachten of hun dochter echt op de begraafplaats in Maastricht ligt. ,,Maar ons is duidelijk gemaakt dat het niet om zomaar een tip gaat. Het is heel spannend. Wij hopen dat we eindelijk, eindelijk antwoord krijgen op onze vragen. Alles is beter dan de twijfels en onzekerheid waarmee we al zo lang leven.”

Tekst gaat verder onder deze tweet

Verdwijning

De destijds 18-jarige studente gezondheidswetenschappen, geboren in het Noord-Hollandse Schagen, verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 toen ze van een feestje bij studentenvereniging Circumflex in Maastricht terugfietste naar haar kamer in Gronsveld. Daar kwam ze nooit aan. 

Drie dagen later werd ze pas gemist door haar ouders. Tanja was niet, zoals afgesproken, op vrijdagmiddag om 14.15 uur met de trein naar huis gekomen. Haar ouders belden haar huisbaas. ,,Ze was niet thuis. Haar tas stond hier nog”, vertelde de huisbaas toen aangeslagen. 

De route van het centrum van Maastricht naar het dorp Gronsveld, waar Tanja aan de Rijksweg op kamers woonde, stond al langer bekend als onveilig en onaangenaam. ,,Of je nou langs de Maas gaat, via een fietspad langs de rijksweg of via een fietspad langs de A2: er zitten overal donkere, onverlichte stukken. Overdag valt zoiets niet op, maar toen ik voor het eerst ‘s avonds langs die weg kwam, heb ik heel hard gefietst. Wij zijn nu ook erg bang geworden”, vertelden studenten toen.

Tekst gaat verder onder deze tweet

Geen verbroken relatie

Tientallen politieagenten, een helikopter en drie speurhonden kamden een paar dagen na de vermissing het complete gebied uit, maar zonder resultaat. De politie ging al vrij snel uit van een misdrijf. ,,Je mag aannemen dat Tanja een serieuze studente was, die haar afspraken altijd nakwam. Ze leek geen reden te hebben om weg te blijven: geen verbroken liefdesrelatie, geen studie die niet liep.” 

Een mede-student met wie deze krant destijds sprak, bevestigde dat: ,,Tanja is een rustig meisje: drinkt niet, rookt niet, heel verlegen. Niet iemand die iets geks zou doen.”

Signalement

De uit tweehonderd leden bestaande studentenvereniging Circumflex verspreidde na de verdwijning posters in het centrum van Maastricht met het signalement van Tanja. ‘Lengte 1.70 meter, een fris en goed verzorgd uiterlijk (geen make-upgebruikster), donkerbruine ogen, donker haar tot over de schouders, in bezit van zwarte fiets en groene liederenbundel (van de studentenvereniging - red.) Kleding: blauwe spijkerbroek, roze T-shirt met opschrift: 020 Tanja, een grijze pullover, donkerblauw sportjack en zwarte schoenen met zilverkleurige clips.’

Stoffelijke resten 

De afgelopen jaren werden vaker zoektochten gedaan naar aanleiding van tips, maar die leverden tot nu toe niets op. TROS Vermist loofde zelfs nog een beloning uit voor de tip die naar Tanja zou leiden, maar ook dat mocht niet baten.

In 2012 werd nog een fiets uit de Maas opgedoken, maar die bleek niet van haar te zijn. Twee jaar later vond een wandelaar botresten op een akker bij het dorpje Gronsveld waarvan werd gedacht dat die mogelijk van de studente waren. Dna-onderzoek wees echter uit dat de resten niet van het meisje waren.

Bekijk hieronder het gesprek dat wij twee jaar geleden met de ouders van Tanja Groen hadden:

Volledig scherm
Zoekactie op begraafplaats Maastricht in zaak Tanja Groen © Track88
Volledig scherm
Adrie en Corrie Groen, de ouders van de sinds 1993 vermiste Tanja © United Photos BV
Volledig scherm
© United Photos BV
  1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
    EXCUSES NS

    NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

    ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.