Volledig scherm
© Nederlandse Freelancers

Vergunningen kolencentrale Eemshaven nu in orde

UpdateDe natuurvergunningen voor de kolencentrale van RWE in de Groningse Eemshaven kunnen eindelijk door de beugel. De Raad van State bepaalde woensdag dat er na nieuw onderzoek door de overheid voldoende zekerheid is dat natuurgebieden niet worden aangetast door extra uitstoot van stikstof en kwik. De Waddenvereniging, die al jaren procedeert tegen de centrale, is 'zeer teleurgesteld' over het besluit.

Quote

Het is ontzettend zuur dat de centrale na zeven, acht jaar procederen toch open mag blijven

Auke Wouda

De grote kolencentrale staat op het randje van de Waddenzee en is na een proefperiode van een aantal maanden deze zomer helemaal in gebruik genomen door RWE, de Duitse moeder van energiebedrijf Essent. 

De centrale heeft een vermogen van 1600 megawatt. Daarmee kunnen 2,5 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. Het gevaarte is milieuorganisaties als de Waddenvereniging, Greenpeace en Stichting Natuur en Milieu een doorn in het oog. Zij waren met een aantal Duitse gemeenten opnieuw naar de Raad van State gestapt omdat ze vonden dat de natuurvergunningen nog steeds onvoldoende waren.

Het is niet de eerste keer dat de hoogste bestuursrechter in deze zaak een oordeel velt. In 2011, toen de centrale nog in aanbouw was, haalde de raad al eens een streep door de vergunningen die door de overheid waren afgegeven.

Niet schadelijk
RWE/Essent moest de gevolgen van de stikstofuitstoot voor een aantal Duitse Waddeneilanden verder uitzoeken. Ook was nog niet voldoende gemotiveerd waarom de koelwaterlozingen niet schadelijk zouden zijn voor vissoorten in het natuurgebied.

Later verleende de overheid nieuwe vergunningen. De milieubeweging ging daar vervolgens weer tegen in beroep. Voorjaar 2014 volgde een tussenuitspraak dat bepaalde dat er aanvullend onderzoek nodig was en enkele maanden terug vond nog een zitting plaats.

Langste eind
Milieuorganisaties hoopten dat zij nu eindelijk aan het langste eind zouden trekken. ,,Het is ontzettend zuur dat de centrale na zeven, acht jaar procederen toch open mag blijven'', zegt Auke Wouda, jurist bij de Waddenvereniging.

Volgens de organisatie was het jarenlange bezwaar maken onnodig geweest als de overheid van tevoren duidelijk had vastgelegd welke dingen wel en welke niet bij een natuurgebied in de buurt mogen komen. Een kolencentrale zou zeker niet moeten mogen, vindt Wouda.

,,Nu de centrale open blijft en dus schadelijke stoffen uitstoot in de lucht en het water, moeten er extra maatregelen worden genomen om die schade te beperken'', aldus Wouda. ,,En dat is heel moeilijk.''

Greenpeace en Natuur & Milieu laten weten dat ze door gaan met hun strijd voor sluiting.

Duidelijkheid
De provincie Groningen is blij dat er nu duidelijkheid is over de vergunningen voor de energiecentrale in Eemshaven. ,,Voor- en tegenstanders hebben elkaar jaren bevochten bij de rechter. In die zin zijn er geen winnaars. Het is nu aan RWE om met deze centrale een rol te spelen in de groeiende vraag naar elektriciteit in Nederland'', stelt de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer in een reactie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.