Volledig scherm
Tot een bruiloft is het nooit gekomen bij de slachtoffers. Wel zijn ze een hoop geld kwijtgeraakt. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Verleider uit regio Nijmegen verdacht van oplichten tientallen vrouwen

NIJMEGEN - Een 30-jarige man van Marokkaanse komaf wordt verdacht van het oplichten van mogelijk tientallen vrouwen. De in de regio Nijmegen woonachtige man maakte hen het hof, om vervolgens de benen te nemen. De slachtoffers en hun families, eveneens van Marokkaanse komaf, werden hierbij soms voor duizenden euro’s opgelicht. 

Volgens de politie deed de man zich voor als ideale huwelijkskandidaat. Hij won het vertrouwen van de vrouwen, ging op bezoek bij hun families en vertelde ze dat hij - een ‘succesvolle zakenman’ - op zoek was naar ‘huisje-boompje-beestje’ en graag wilde trouwen.

Vervolgens vroeg hij de vrouwen of hun ouders om een lening voor het verlovingsfeest of een zakelijke deal. Het geld dat aan de man werd uitgeleend zagen ze nooit meer terug. Net als de gedroomde huwelijkspartner zelf, want deze nam zodra het geld binnen was de benen.

Aliassen

De verdachte komt uit de regio Nijmegen en heeft een Marokkaanse achtergrond. Hij gebruikte verschillende namen en aliassen zoals Nourdin, Nordin, Fouad, Marouane, Brahim, Bouka, Chakir, Taoufik en Said. Ook gebruikte hij richting zijn slachtoffers een reeks aan woonplaatsen in heel Nederland. Daarom wil de Amsterdamse politie, die de zaak onderzoekt, zijn precieze woonplaats momenteel niet vrijgeven. De man is waarschijnlijk al jaren actief met zijn huwelijkszwendel. 

De politie kreeg de man in 2016 in beeld tijdens een ander onderzoek. In die zaak werd hij als getuige gehoord. Bij de recherche rees toen het vermoeden dat hij zich schuldig maakte aan oplichting. 

Volgens Het Parool gaat het vrijwel zeker om de vader van de zogenoemde Sloterplasbaby, die in 2016 dood werd gevonden in een sporttas door een wandelaar bij de Amsterdamse Sloterplas. Het is niet duidelijk wanneer het jongetje precies is overleden en hoe lang hij op de locatie heeft gelegen. Het kindje had een erg laag geboortegewicht, 1700 gram. Een woordvoerster van de politie kon het verband tussen de maandag opgepakte man en de baby niet bevestigen. 

Lange tijd was onduidelijk wie de ouders waren van de baby. De vader werd vorig jaar gevonden door dna-verwantschapsonderzoek en die zette de recherche op het spoor van de moeder, die niet veel later werd achterhaald. Het gaat om een toen 25-jarige vrouw uit Amsterdam-West.

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur ons een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

Schaamte

Naast het feit dat meerdere vrouwen het slachtoffer zijn geworden van oplichting, vindt de recherche het bijzonder kwalijk dat de verdachte het vertrouwen van de slachtoffers diep geschaad heeft.

Meerdere vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan, maar op basis van het onderzoek vermoedt de recherche dat er door het hele land nog veel meer gedupeerden zijn, die zich mogelijk vanwege schaamte of angst niet bij de politie hebben gemeld. 

De recherche doet een dringend beroep op mogelijke gedupeerden om alsnog contact op te nemen. Rechercheurs willen benadrukken dat wanneer slachtoffers contact opnemen met de politie, er de ruimte is om eerst een vertrouwelijk gesprek te voeren. Er wordt gekeken of financiële schade van de vrouwen kan worden verhaald op de man.

In de hoop om met mogelijke slachtoffers en hun omgeving in contact te komen heeft de politie een video in het Nederlands en Marokkaans-Arabisch opgenomen. Op deze manier worden ook mensen bereikt die de Nederlandse taal mogelijk niet machtig zijn, maar die wellicht wel informatie hebben over de verdachte. De video is hier in het Marokkaans te beluisteren

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.