Om het risico op besmetting met corona te beperken, schroeven verloskundigen het aantal controles van zwangeren terug.
Volledig scherm
Om het risico op besmetting met corona te beperken, schroeven verloskundigen het aantal controles van zwangeren terug. © ANP

Verloskundigen beperken fysieke controles

Ook verloskundigen nemen maatregelen om het risico op besmetting met het coronavirus te beperken. Het aantal fysieke controles van zwangeren wordt teruggeschroefd. Het gaat om de zwangerschapsperiode vanaf week 16 tot week 27. Volgens beroepsvereniging KNOV zijn controles in deze periode niet noodzakelijk, tenzij er een medische noodzaak is het wel te doen.  

Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. In principe wordt alleen de bloeddruk en de buik gecontroleerd. Verloskundigen verzoeken de zwangeren zoveel mogelijk alleen naar de praktijk te komen en geen kinderen of partner mee te nemen. 

Alle echo's gaan gewoon door en ook de keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft overeind staan. Tijdens een bevalling in het ziekenhuis is het eveneens de bedoeling dat er zo min mogelijk anderen bij aanwezig zijn. Voorlopig mag er één begeleider bij de geboorte zijn. 

KNOV-woordvoerder Hennie Zoontjes meldt dat de verloskundigen de dienstverlening honderd procent kunnen garanderen. ,,Verantwoorde zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed kunnen we met de genomen maatregelen nog steeds geven.’’ De nieuwe richtlijnen gelden in ieder geval tot en met 31 maart.

Bekijk hier alle video’s over het coronavirus: 

  1. ‘Snelle pc zonder coronavirus’: Marktplaats grijpt in bij ‘smakeloze’ advertenties

    ‘Snelle pc zonder coronavi­rus’: Markt­plaats grijpt in bij ‘smakeloze’ adverten­ties

    Marktplaats heeft de handen vol aan particuliere verkopers en bedrijven die de naam van het coronavirus misbruiken om meer aandacht te krijgen voor hun advertenties. Op de koop-en verkoopsite wemelt het van de advertenties waarin volgens Marktplaats op een ‘smakeloze manier’ een link wordt gelegd met het coronavirus. ,,Wij gaan hier met onze experts kritisch naar kijken”, meldt een woordvoerder aan deze nieuwssite.