Vernieling escaleert tot schietpartij: agent én twee anderen gewond in Winterswijk

update/videoWINTERSWIJK - Wat begon met een melding over een vernieling liep vannacht volledig uit de hand. Na het slopen van een woning aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk vertrokken drie verdachten in eerste instantie, maar het drietal keerde terug met één of meerdere wapens. ,,Op dat moment is er geschoten waarbij een politiecollega gewond is geraakt,’’ meldt de politie. De politie heeft in totaal vijf mensen gearresteerd.

Het begon even na 01.00 uur vannacht met een melding van een vernieling aan een woning. De drie verdachten van deze vernieling zijn na dit incident vertrokken in een zwarte Skoda, ‘met het cijfer 99 in het kenteken’, meldt de politie. 

Zwaar gewond

Volledig scherm
De politie in Winterswijk. © News United / 112 Achterhoek-nieuws

Een agent nam poolshoogte bij de woning, maar dat werd hem bijna fataal. ,,Op dat moment is er geschoten waarbij een collega gewond is geraakt. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd,’’ zo laat de politie vanmorgen vroeg weten. De agent werd na behandeling weer ontslagen uit het ziekenhuis. Hij maakt het ‘naar omstandigheden goed’.

Ook de verdachten kwamen er niet zonder kleerscheuren vanaf. ,,Een van de inzittenden was zwaar gewond en is per helikopter naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd,’’ meldt de politie. Ook de bestuurder van de auto raakte gewond. ,,Hoe de twee hun verwondingen hebben opgelopen wordt onderzocht,’’ laat een woordvoerster van de politie weten. 

Het is niet duidelijk of de politie terugschoot, of dat inwoners van de vernielde woning aan de Keizersdwarsweg een rol speelden bij de verwondingen van de verdachten. In totaal verrichtte de politie vijf aanhoudingen. Twee daarvan zijn gearresteerd bij de woning aan de Keizersdwarsweg. Over hun rol in deze zaak heeft de politie nog geen mededelingen gedaan.

Klopjacht

Volledig scherm
De PD-unit van de politie. © DG

Wat er precies is voorgevallen in de plaats in het oostelijkste puntje van Gelderland, vlak tegen de grens met Duitsland aan, is nog niet duidelijk. De politie doet onderzoek. Aan de Keizersdwarsweg, die deels is afgesloten met linten en hekken, staat een zogenaamde Plaats Delict-unit. De technische recherche probeert sporen in de woning en op straat veilig te stellen.

De politie roept ooggetuigen op om zich te melden. ,,De politie wil het heel graag weten als u de zwarte Skoda met het cijfer 99 in het kenteken vannacht heeft gezien in de omgeving van de Keizersdwarsweg in Winterswijk,’’ zo luidt de oproep. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of bellen met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

  1. Vader van afgezonderd gezin Ruinerwold aangehouden
    video

    Vader van afgezon­derd gezin Ruinerwold aangehou­den

    De politie heeft vandaag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar het afgezonderde gezin uit Drenthe. Het gaat om de 67-jarige Gerrit-Jan van D. die in de woning werd aangetroffen. De politie heeft aanwijzingen dat de kinderen niet uit vrije wil in de woning verbleven. De vader zou een herseninfarct hebben gehad, maar is volgens de politie wel aanspreekbaar. Over zijn medische situatie doet de politie geen verdere uitspraken.