Volledig scherm
Archieffoto. © Videostill EOD

Verrassing tijdens boogschietwedstrijd: schutters vinden ruim 100 granaten

Deelnemers aan een boogschietwedstrijd in het Gelderse Doorwerth keken gisteren raar op toen ze verdwaalde pijlen zochten. In plaats daarvan vonden ze 121 granaten uit de Tweede Wereldoorlog.

,,We waren op zoek naar wat pijlen die over het doel heen gingen’’,  zegt Harry Booltink van de Arnhemse Dutch Bowhunting Clan tegen Omroep Gelderland. De vereniging organiseert dit weekend boogschietwedstrijden bij kasteel Doorwerth . ,,Eerst zagen we twee granaten liggen en daarna nog twee. Toen hebben we de politie maar gebeld en die lichtte de EOD in.

Tot verbazing van de deelnemers bleef het niet bij vier granaten. Vlak onder de grond bleken nog eens tientallen anti-tank granaten te liggen. Het geallieerde wapentuig is in september 1944 vermoedelijk gedropt en achtergebleven. De EOD nam de granaten meegenomen en brengt deze op een later moment tot ontploffing.

Zware gevechten

In het naastgelegen kasteel Doorwerth kijken ze niet op van de vondst, maar wel van de hoeveelheid. ‘Er is hier zwaar gevochten in de omgeving, vooral net na de Slag om Arnhem’, zegt kasteelmanager Carine van Ketwich Verschuur. Voor belangstellenden geeft het kasteel regelmatig rondleidingen. ‘We hopen wel dat mensen hier nu niet in de grond gaan zoeken naar wapens. Dat lijkt ons namelijk niet verstandig.’

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.