'Vier op de tien zwangere vrouwen krijgen met discriminatie te maken'
VIDEORuim veertig procent van de jonge moeders heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met zwangerschapsdiscriminatie, blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Een percentage dat maar niet wil dalen.
Delen per e-mail
,,Zwangerschapsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt is in de afgelopen acht jaar een onverminderd groot probleem gebleven”, concludeert het College voor de Rechten van de Mens in zijn rapport dat vandaag verschijnt. De reden voor die conclusie: van de 1150 jonge moeders die het College bevroeg gaf 43 procent aan dat ze zich weleens terugvonden in situaties die als discriminerend kunnen worden gezien. Opvallend genoeg: dat percentage is vrijwel gelijk aan de cijfers uit dezelfde onderzoeken die het college in 2016 én 2012 al deed.
Iedereen weet inmiddels toch wel dat je bij een sollicitatiegesprek niet aan een vrouw moet vragen of ze een kinderwens heeft. Waarom blijft het een probleem?
Justin Hoegen Dijkhof, onderzoeker bij het college: ,,Het is een heel complex probleem dat in heel veel verschillende fases van het arbeidsproces kan opduiken. Veel werkgevers zijn nog altijd niet op de hoogte van wat wel en niet mag, of denken vooral vanuit economisch perspectief.”
Wat zijn de meeste voorkomende vormen van zwangerschapsdiscriminatie?
,,Bij sollicitaties wordt vrouwen nog steeds gevraagd naar een kinderwens of het combineren van een gezin en een baan. Een op de tien vrouwen geeft aan dat hun expliciet verteld is dat dit de reden is dat ze een baan niet hebben gekregen. Daarnaast worden regelmatig tijdelijke contracten die rond een zwangerschap aflopen niet verlengd. Of gaat het nieuwe contract pas in na het bevallingsverlof, wat ook niet mag. Jonge vrouwen hebben vaak tijdelijke contracten, dus komen relatief vaak in die situatie. Maar ook als je een vast contract hebt, kan het misgaan, zoals het mislopen van een promotie vanwege zwangerschap.”
Weinig vrouwen doen daadwerkelijk melding als er zoiets gebeurt. Hoe komt dat?
,,Maar 11 procent van de vrouwen meldt het intern (binnen het bedrijf) of extern (bij een klachtencommissie). En dat doen ze ook vaak pas als echt hun baan op het spel staat. Vrouwen melden het vaak niet omdat ze geen gedoe binnen hun bedrijf willen hebben. Of omdat het extra stress kan opleveren in een periode van je leven die toch al stressvol is.”
Wat moet er veranderen?
,,Goede, structurele voorlichting is belangrijk. Naar aanstaande moeders zelf, bijvoorbeeld via consultatiebureaus en GGD’s. Maar ook zeker naar werkgevers, want daar moet het probleem worden opgelost. Ze zeggen vaak: we weten dat arbeidsdiscriminatie bestaat, maar bij ons gebeurt het niet. Als je beter doorvraagt, blijkt het toch wel het geval. De werkgever is er verantwoordelijk voor dat een werknemer zwangerschap en werk goed kan combineren.”
Waarom bereiken mannen sneller de top dan vrouwen? Bekijk het onderstaande college van de Universiteit van Nederland om achter het antwoord te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oproep van Janneke (12) ontroert burgemeester én Tweede Kamer
Met haar brief aan burgemeester Henk Lambooij van Putten heeft Janneke van de Kolk (12) diepe indruk gemaakt. De scholier van Basisschool met de Bijbel De Akker zit al bijna elf maanden in quarantaine en deed een pleidooi om anders met corona om te gaan. Lambooij, maar ook landelijke politici, scharen zich achter Janneke. -
PREMIUM
Jeugd Urk haalt geld op na afbranden GGD-testlocatie: ‘Andere kant van ons laten zien’
Een groep jongeren uit Urk is een inzamelingsactie gestart om geld in te zamelen om de teststraat van de GGD, die zaterdag in brand is gestoken, te kunnen vervangen. De actie is vanochtend gestart. Na een halve dag is er al bijna 5000 euro opgehaald. ,,We willen een andere kant van Urk laten zien”, zegt de 21-jarige initiatiefnemer Jan Baarssen, die zaterdag zelf bij de haven was. -
Video
Ondernemers Geleen bekeurd terwijl ze hun zaak beschermen: ‘Als criminelen behandeld’
Geleense ondernemers die tijdens de rellen gisteravond hun bedrijf probeerden te beschermen, zijn door de politie bekeurd. Ze stonden buiten om te voorkomen dat relschoppers hun zaak zouden vernielen, maar kregen een boete van 95 euro omdat zich niet hielden aan de avondklok. De ondernemers zijn woest. ‘Dit is een trap in mijn gezicht.’ -
Politie houdt Efteling in de gaten na dreiging met rellen
De politie en beveiliging houdt vandaag de Efteling extra goed in de gaten nadat er werd gedreigd met rellen. -
KNMI waarschuwt voor gladheid in het hele land: code geel
Het KNMI waarschuwt voor gladheid in de ochtend. Het meteorologisch instituut heeft code geel afgegeven voor het hele land, op de Wadden na.
-
Dit was de relavond in beeld
Op diverse plaatsen in het land heeft de politie maandagavond bij rellen zeker zeventig personen aangehouden. In Rotterdam werden winkels geplunderd. De politie heeft waterkanonnen ingezet en de mobiele eenheid heeft traangas gebruikt, onder meer in Haarlem, om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten. -
frank in quarantaine
Na een frisse neus besloot ik dat iedereen weleens een minder moment mag hebben
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 313. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Opvallende misser van gemeente Apeldoorn bij reclamemast langs A1
Het is ongewenst, maar er is niets tegenin te brengen. De reclamemast langs de A1 bij Apeldoorn blijft om de zes seconden van boodschap wisselen. De gemeente Apeldoorn wil dat het beeld op de schermen minder vaak verandert, maar heeft dat niet goed vastgelegd.