Medewerkers van de EOD onlangs bij het onderzoek naar de V1 bij Deventer.
Volledig scherm
Medewerkers van de EOD onlangs bij het onderzoek naar de V1 bij Deventer. © Marcel van Saltbommel

Vliegende bom naast snelweg A1 zit nog vol explosieve lading

De V1, een vliegende bom uit de Tweede Wereldoorlog, die eind vorig jaar gevonden werd langs de snelweg A1 bij Deventer ligt nog met de complete springlading in het weiland. Dat blijkt uit onderzoek. De kans is groot dat de A1 tijdens de ruiming afgesloten wordt. 

Dat meldt Saskia van der Velden, woordvoerster van de gemeente Deventer. De V1 ligt op Deventer grondgebied. De planning is dat de V1 op zondag 8 maart verwijderd wordt.

Hoe de V1 wordt verwijderd, wat het precies betekent voor het verkeer op de snelweg en bewoners van een aantal boerderijen in de omgeving is nog niet duidelijk. De komende maand volgt nader onderzoek en worden antwoorden op die vragen duidelijk. ,,De V1 ligt zeer dicht bij de snelweg, de kans is daarom groot dat de A1 tijdens de ruiming enige tijd afgesloten is’’, aldus Van der Velden.

De V1 ligt op ongeveer anderhalf tot twee meter onder de grond. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de V1 de afgelopen weken onderzocht. Laag voor laag is de grond onderzocht. Het vliegtuig zelf is grotendeels verwoest. De springlading is nog in goede staat, zo blijkt uit dat onderzoek.

De plek langs de snelweg waar de V1 inmiddels weer afgedekt onder de grond ligt.
Volledig scherm
De plek langs de snelweg waar de V1 inmiddels weer afgedekt onder de grond ligt. © Marcel van Saltbommel

De V1 werd aangetroffen tijdens werkzaamheden voor de verbreding van de A1. De locatie is inmiddels weer afgedekt met zand. Zolang de V1 ongestoord onder de grond ligt, is er geen risico voor de omgeving. Op de plek van de V1 is een zware container geplaatst, zodat niemand erbij kan. Het gebied is met hekken afgezet en er hangt een beveiligingscamera.

Hoge waterpeil

Vanaf 17 februari gaat de EOD vervolgonderzoek doen. Door het hoge grondwaterpeil kon de EOD bij het recente onderzoek de ontstekers nog niet goed zien. Als de EOD weer aan het werk gaat, wordt het gebied bemaald zodat een droge werkplek ontstaat.

De vraag welke ontstekers in de V1 zitten, is belangrijk voor het plan van aanpak om de V1 te verwijderen. Mogelijk kunnen de ontstekers veilig worden verwijderd, waarna de V1 vervolgens kan worden afgevoerd. Als dat niet mogelijk blijkt is een ander scenario dat de V1 onder een grote berg zand tot ontploffing gebracht wordt, laat de gemeente Deventer weten.  

Een V1 is een onbemand straalvliegtuig met springstof, dat vaak is ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Detailfoto van de V1.
Volledig scherm
Detailfoto van de V1. © Marcel van Saltbommel

De V1 ligt op Deventer grondgebied, maar bewoning in de directe omgeving is op grondgebied van buurgemeente Voorst. Deventer en Voorst trekken met onder meer de EOD samen op. 

Informatiebijeenkomsten

Voorst en Deventer organiseren eind februari informatie-bijeenkomsten voor omwonenden en betrokkenen. Dan is meer duidelijk over de verwijdering en mogelijke gevolgen voor de omgeving.

  1. ‘Hoe zal het voor mijn ouders zijn om een kleinkind van mij te krijgen als ik er niet meer ben?’

Naomi is ziek en weet niet of ze ooit nog moeder kan worden

Zieke Naomi wil al heel lang kinderen, maar weet niet of ze ooit nog moeder wordt
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    ‘Hoe zal het voor mijn ouders zijn om een kleinkind van mij te krijgen als ik er niet meer ben?’ Naomi is ziek en weet niet of ze ooit nog moeder kan worden Zieke Naomi wil al heel lang kinderen, maar weet niet of ze ooit nog moeder wordt

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Naomi (31) heeft kanker. ‘Botte pech’ noemt ze dat. Het houdt haar niet tegen haar leven ten volle te leven. Ze rijdt motor, wil nog kinderen en is een van de weinige kleuterjuffen met tattoos.