Volledig scherm
Een rij voor de kiosk in een stationshal. © Edine Wijnands

Vluchtelingen schenken vandaag koffie op meerdere stations

Op tal van plaatsen schenken vluchtelingen donderdag koffie aan reizigers en winkelend publiek. Op die manier wil VluchtelingenWerk ontmoetingen creëren tussen de vluchtelingen en de Nederlandse bevolking om meer onderling begrip te bereiken. Aanleiding voor het initiatief is Wereldvluchtelingendag.

,,We merken dat veel vluchtelingen behoefte hebben aan contact met de bevolking, maar dat de mogelijkheden daartoe gering zijn'', zegt een woordvoerster van VluchtelingenWerk. Niet alleen de vluchtelingen hebben daar behoefte aan, zegt ze, ook de Nederlandse bevolking heeft die wens. ,,Veel mensen zien wel vluchtelingen in Nederland maar die zijn tegelijkertijd ver weg. Het is moeilijk met hen in contact te komen''. VluchtelingenWerk geeft de deelnemers visitekaartjes mee.

De ongeveer 150 deelnemers worden ingezet op de stations Utrecht Centraal, Amsterdam Bijlmer, Rotterdam Centraal en Zwolle Centraal. Ook het Haagse museum Humanity House doet mee, in Hilversum wordt een oude Connexxion-bus omgetoverd tot het Bakkie Doen-café en in Zaandam wordt de actie opgeluisterd door een koffiebakfiets. Verder zijn er activiteiten op tientallen andere plekken, waaronder locaties van VluchtelingenWerk en bibliotheken.

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”