Vooral meisjes en homo’s zijn doelwit van online pesters

videoMeisjes zijn twee keer zo vaak het doelwit van online pesten als jongens. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit onderzoek onder jongeren van 12 tot 25 jaar die online actief zijn blijkt dat 5,3 procent in 2018 wel eens is gepest, gestalkt of bedreigd. Dat zijn ruim 140.000 jongeren. 

Meisjes hadden hier bijna twee keer zo vaak mee te maken als jongens (7,1 procent tegen 3,6 procent). Ook homo- en biseksuele jongeren worden twee keer zo vaak online gepest als heteroseksuele leeftijdsgenoten. Uit het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit, waar 38.000 jongeren aan deelnamen, blijkt dat 11,4 procent van de homo- of biseksuele jongeren te maken kreeg met online incidenten. 

Met name seksueel getinte incidenten werden door homo- of biseksuele jongeren (5,3 procent) vaker gerapporteerd dan door heteroseksuele jongeren (1,6 procent). Ook bij meisjes gaat het vaker om seksueel getinte incidenten.

Jongeren voelen zich vaak emotioneel beschadigd als ze online zijn lastiggevallen. Grofweg de helft van de slachtoffers denkt er regelmatig aan terug, is er boos over of slaapt slecht. Toch vinden ze meestal niet dat ze slachtoffer zijn van een misdrijf, aldus de onderzoekers. Slechts een op de twintig slachtoffers deed aangifte bij de politie. 

Scholieren betrekken bij aanpak

Het LAKS zegt in een reactie de grote problemen rond online pesten te herkennen. Uit de LAKS-Monitor, het tweejaarlijkse onderzoek dat het LAKS uitvoert onder tienduizenden scholieren, blijkt dat het al vier jaar niet lukt het percentage jongeren dat online gepest wordt te laten dalen. Voorzitter van het LAKS Pieter Lossie: ,,De zorgwekkende conclusies van het onderzoek zijn voor ons geen verassing. Al jaren krijgen wij signalen van scholieren dat het slecht gesteld is met de online veiligheid.’’

Hij pleit ervoor leerlingen intensief te betrekken bij de aanpak van online pesten. Lossie: ,,Scholen zijn verplicht beleid te voeren om pesten aan te pakken, maar hoe dit wordt vormgegeven verschilt per school. In de praktijk zien we dat leerlingen weinig tot nooit worden betrokken bij het pestbeleid, en mede daardoor het bestaan ervan niet kennen. Terwijl leerlingen zelf als geen ander weten hoe ze online met elkaar omgaan. Die kennis is cruciaal.’’

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA