Vrijwel hele Randstad nu op hoogste risiconiveau, rest van Nederland zorgelijk
Door het alsmaar stijgende aantal coronabesmettingen is het risiconiveau in vier veiligheidsregio's vanaf nu opgeschaald naar ‘ernstig’. Acht regio's, bijna allemaal in de Randstad, staan inmiddels op dit hoogste niveau. Vier andere veiligheidsregio's elders in Nederland zijn van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’ gegaan.
In de veiligheidsregio’s Hollands Midden, Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland-Zuid geldt vanaf heden het hoogste risiconiveau. Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond stonden daar sinds eind september al op. Acht veiligheidsregio’s staan daardoor op het hoogste niveau: zeven in de Randstad en één daar net buiten (Zaanstreek-Waterland). Zeven van de tien veiligheidsregio's in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht kleuren inmiddels dieprood. Alleen in Kennemerland, de Gooi- en Vechtstreek en Noord-Holland Noord is het risiconiveau met ‘zorgelijk’ nog één trede lager.
De Randstad mag de coronabrandhaard zijn, de rest van Nederland lijkt in hoog tempo te volgen: in meerdere regio's is het risico van ‘waakzaam’ op ‘zorgelijk’ gezet: IJsselland, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland. Geen enkel deel van Nederland staat daarmee meer op het laagste risiconiveau.
Record
De drie risiconiveau's (zie kader onderaan) maken onderdeel uit van het coronadashboard dat het kabinet enkele maanden terug heeft ingesteld. Het dient als signaalwaarde om te bepalen of er strengere of juist soepelere maatregelen nodig zijn. De risiconiveau’s worden wekelijks beoordeeld door de overheid, de GGD’en, het RIVM en de veiligheidsregio’s. Een regio gaat naar het hoogste risiconiveau als het aantal wekelijkse coronabesmettingen meer dan 150 per 100.000 inwoners bedraagt. Het niveau ‘zorgelijk’ geldt bij minstens 50 positieve coronatesten in de week op 100.000 inwoners (7 per dag).
Daar komen alle regio's dus ruim boven. Gisteren meldde het RIVM 6500 besmettingen, ruim vijfhonderd meer dan vrijdag. Amsterdam-Amstelland vestigde zaterdag een record met 68,7 besmettingen per 100.000 mensen. Dat komt neer op bijna tien keer de signaalwaarde. Gisteren had Haaglanden 65,4 positieve tests per 100.000 mensen en Rotterdam-Rijnmond 62,5.
Nieuwe maatregelen
De opschaling betekenen dat de kans op nieuwe, strengere coronamaatregelen groot is. Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care werken de huidige maatregelen niet. Hij pleitte op deze site alvast voor een nieuwe lockdown. ,,De ontwikkeling van de cijfers is heel zorgwekkend.” Ook leden van het Outbreak Management Team luidden de noodklok.
Het kabinet wil een lockdown koste wat het kost voorkomen en kijkt de cijfers vandaag en morgen nog even aan. Minister Hugo de Jonge erkent echter dat nieuwe maatregelen bijna onvermijdelijk zijn. ,,Het gaat duidelijk niet de goede kant op, dit is een trend die je niet wilt zien”, zei de CDA-bewindsman gisteren. De Jonge zegt nog steeds op afvlakking van het aantal besmettingen te hopen, maar geeft toe dat de cijfers daartoe nog geen aanleiding zien. ,,We houden de cijfers goed in de gaten en bereiden ons voor op nadere maatregelen.”
Deze zondag overlegt het kabinet over de oplopende coronabesmettingen. Maandag volgt het nieuwe advies van het OMT, waar het kabinet dan weer over overlegt. Dan zou dinsdagavond weer een persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge kunnen volgen.
De drie risiconiveau's (bron coronadashboard overheid)
1) Waakzaam. De situatie is beheersbaar. Het aantal nieuwe besmettingen is laag. Kwetsbare groepen dienen alert te zijn. Het bron-en contactonderzoek is overwegend effectief. Maatregelen worden voldoende nageleefd en zijn te handhaven. Er is voldoende zorgcapaciteit. Aanvullende maatregelen zijn erop gericht om de bestaande aanpak beter te laten functioneren.
2) Zorgelijk. De situatie ontwikkelt zich negatief. Het aantal nieuwe besmettingen neemt toe. Maatwerk is nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Als de situatie voortduurt, wordt het bron- en contactonderzoek ineffectief. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De druk op de zorgcapaciteit neemt toe. De bestaande aanpak moet met aanvullende maatregelen worden versterkt om de verspreiding van het virus weer onder controle te krijgen en terug te keren naar een beheersbare situatie.
3) Ernstig. Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie. Het aantal nieuwe besmettingen neemt snel toe. Intensief maatwerk is nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief, waardoor het zicht op de verspreiding afneemt. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De zorgcapaciteit is onvoldoende. Maatregelen zijn erop gericht om (regionale) overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en weer zicht op de verspreiding van het virus te krijgen.
Bekijk hier al onze video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview/met video
Coronademonstraties kostten politie 44 miljoen euro, nog jarenlang minder inzet
Coronarellen, demonstraties en het handhaven van maatregelen bezorgden de politie een extreem druk jaar. Agenten maakten samen 800.000 overuren, die de politie 44 miljoen euro kostten en nog jaren ten koste gaan van de inzet. Dat blijkt uit het jaarverslag van de politie, dat vandaag verschijnt. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMColumn
Huilen om de dood van Lucas en daarna Jesse Klaver uitlachen op TikTok
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Waarom complotdenkers dik 200.000 euro moeten aftikken bij gemeente: ‘Uniek hoge schadeclaim’
Ruim twee ton krijgt Bodegraven-Reeuwijk van drie complotdenkers. Joost Knevel, Wouter Raatgever, en Micha Kat hebben met hun theorie over satanistische kindermoorden de gemeente flink op kosten gejaagd, vindt de Haagse civiele rechter.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMmet video
Vermiste postduif keert na vijftien jaar terug bij ‘baasje’ Leo: ‘Die kan niet van mij zijn, dacht ik’
Een vermiste duif, daar kijkt Leo Snel na ruim vijftig jaar postduiven houden niet van op. Maar dat een duif na vijftien jaar terugkeert op het hok, dat maakte de 66-jarige Utrechter niet eerder mee. De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie noemt zijn verhaal ‘heel uitzonderlijk’. -
Eindhovense terreurverdachten op vrije voeten: ‘Geen sprake van ideologisch geweld’
De Eindhovense terreurverdachten komen op vrije voeten. Het OM meende aanvankelijk dat de negen mannen mogelijk van plan waren een aanslag te plegen. Maar nu oordelen deskundigen onder meer op basis van gesprekken met de verdachten dat er geen sprake is van het ‘ideologisch legitimeren van geweld’.