Volledig scherm
Wordt het maandagochtend krabben, of blijft de eerste vorst uit? © anp

Vroege vrieskou: na het weekeinde mogelijk -1 op ‘neushoogte’

De schaatsen hoeven nog niet uit het vet, maar dat het in de nacht van zondag op maandag behoorlijk fris gaat worden is volgens weerdeskundigen zeker. Misschien zelfs zo koud dat er sprake is van de eerste vorst. Vooral in het oosten van het land bestaat de kans dat het kwik even onder het vriespunt duikt. Niet veel, maar toch.

,,De kans op de eerste nachtvorst is het grootst in het oosten en noordoosten van Nederland’’, zegt Wilfred Janssen van Weerplaza. Het gaat dan om temperaturen op een hoogte van zo'n anderhalve meter. ,,Op de koudste plaatsen komen we dan uit op waarden tussen de 0 en -1 graden.’’ 

Wie de thermometer op grashoogte houdt, zal zelfs lager uitkomen. Half september daalde de temperatuur aan de grond in het zuiden van Noord-Brabant en Limburg voor het eerst onder het vriespunt. Op Gilze-Rijen werd het in de ochtend van 18 september met -0,9 graad het koudst. 

Neushoogte

,,Vorst aan de grond zullen we op meer plaatsen gaan zien’’, weet Janssen. ,,Op tien centimeter boven het gras zullen de thermometers wat lagere temperaturen aangeven.’’ Dat de temperatuur in deze tijd van het jaar op ‘neushoogte’ komt is vroeg te noemen. ,,Normaal is dat pas rond 23 oktober ergens in het land het geval.’’

Vorig jaar deed de vorst overigens nog veel vroeger zijn intrede. Janssen: ,,Toen daalde het kwik al op 29 september onder nul.’’ Overigens was dat volgens de weerman geen record. Dat staat op 15 september 1971. In 2000 liet de eerste vrieskou op zich wachten tot 16 december. 

Van korte duur

Als het kwik lokaal onder de nul schiet, dan is er sprake van een regionale vorstdag, aldus de weervorser. Helemaal zeker dat het zover komt, is het echter niet. ,,We zijn afhankelijk van de bewolking in het oosten en noordoosten. Daarnaast is het ook de vraag hoe snel er mist ontstaat, want dat tempert de afkoeling.’’

Mocht het toch zover komen, dan is de vorst slechts van korte duur. Na maandag nemen de bewolking en de buien toe. Door die wolken, die als een warme deken over het land liggen, wordt het niet veel kouder dan een graad of acht is de verwachting. Wisselvalligheid is de rest van de week troef.

  1. Italiaanse viroloog walgt van paniekzaaierij rondom coronavirus: ‘We zijn niét in oorlog’

    Italiaanse viroloog walgt van paniekzaai­e­rij rondom coronavi­rus: ‘We zijn niét in oorlog’

    Sinds twee weken werkt ze zonder pauze, de directeur van het laboratorium voor Microbiologie in in Milaan die de tests op het coronavirus uitvoert. In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zegt Maria Rita Gismondo dat Italië doet alsof het in staat van oorlog verkeert, maar dat het om niet veel meer dan een normaal griepvirus gaat. Er is volgens haar sprake van ‘een bombardement van berichten die angst aanwakkeren en voor collectieve hersenspoeling zorgen’.
  2. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”