Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy.
Volledig scherm
Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Ahoy. © ANP

Vuist van bezorgde vader tegen anti-vaxxers: ‘Stop de gekkies, vaccinaties zijn fantastisch’

Zijn online petitie voor verplichte vaccinaties van kinderen op kinderdagverblijven werd vorig jaar 52.000 maal ondertekend, nu lanceert campagnestrateeg en vader Mark Thiessen het initiatief Nederland Vaccineert. Het doel: tegenwicht bieden tegen de alom aanwezige anti-vaccinatie lobby op internet.

,,Als vader van een zoontje van anderhalf dat naar de kinderopvang gaat, erger ik me kapot aan de dalende vaccinatiegraad”, motiveert Thiessen zijn eerdere petitie en nu de nieuwe actie. ,,Het is ongelooflijk dat door misinformatie en onzin op internet nu in 2019 ziektes mijn zoontje kunnen bedreigen die we al decennia onder de duim hadden.”

Vandaar dat Thiessen, eigenaar van een campagnebureau en eerder jarenlang campagnestrateeg van de VVD, nu onder de naam Nederland Vaccineert pagina’s op social media start. Op Twitter en Facebook komen artikelen en informatie over vaccinaties te staan, gestoeld op de laatste wetenschap. 

Gekkies

Mark Thiessen biedt zijn online petitie aan in de Tweede Kamer, die dan ruim 35.000 keer ondertekend is. Uiteindelijk eindigde de teller op 52.000 maal.
Volledig scherm
Mark Thiessen biedt zijn online petitie aan in de Tweede Kamer, die dan ruim 35.000 keer ondertekend is. Uiteindelijk eindigde de teller op 52.000 maal. © Mark Thiessen

,,Mensen moeten online goede informatie kunnen vinden over vaccinaties”, licht de jonge vader toe. ,,We mogen niet meer overstemd worden door een paar gekkies die het internet vol zetten met onzin over vaccins.”

Op de socialemediapagina’s van Nederland Vaccineert wil Thiessen laten zien ‘hoe fantastisch vaccinaties zijn.’ ,,We doen dat bloedserieus en soms met een knipoog.” Op die manier wil hij ‘het internet terugpakken van de anti-vaxxers.’ ,,We hoeven echt niet op de overheid te wachten om te laten zien dat we zwaar in de meerderheid zijn en dat het in Nederland de normaalste zaak van de wereld is om je kind te vaccineren.’’

Campagne-expert Thiessen (37) beklemtoont dat hij deze actie op eigen initiatief doet en niet voor zijn eigen bureau. Wel zet hij de expertise daarvan nadrukkelijk in voor dit nieuwe initiatief. ,,Eén van de redenen waarom ik een bedrijf ben begonnen is juist omdat ik dit soort dingen wil doen: op onderwerpen die ik belangrijk vind een verschil proberen te maken. Zonder dat daar een klant bij hoort, gewoon uit gedrevenheid.”

Tweede Kamer

Quote

Niet langer mogen we overstemd worden door een paar gekkies die het internet vol zetten met onzin over vaccins

Mark Thiessen, iniatiefnemer Nederland Vaccineert

Geen toeval: Nederland Vaccineert start op de dag dat de Tweede Kamer een wet behandelt die kinderopvangcentra de mogelijkheid geeft niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Daar lijkt een Kamermeerderheid voor.

Nadat Nederland decennialang een vaccinatiegraad van boven de 95 procent kende voor de meeste kinderziektes - de grens die wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert voor een goede bescherming - is ons land daar afgelopen decennium onder gedoken. 

Weigeren traditioneel voornamelijk ouders in streng gelovige gemeenten in de Biblebelt vaccinaties, inmiddels is er een aanzienlijke groep hoogopgeleide ouders in grote steden die sceptisch staat tegenover inentingen en de overheid. Een derde van de ouders van jonge kinderen wantrouwt de informatie van het RIVM.

Op internet spuien deze zogenaamde anti-vaxxers de wildste theorieën. Een veel gehoorde is dat vaccinaties autisme zouden veroorzaken. Ook zouden inentingen vol zitten met giftige hulpstoffen die kinderen ziek maken. Wetenschappelijk raken deze verhalen kant noch wal.

Vaccinatiegraad stabiliseert

Momenteel heeft 92,4 procent van de kinderen op 2-jarige leeftijd de DKTP-inentingen (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) gehad. 92,2 procent ontving de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond). Van de in 2016 geboren kinderen heeft 90,2 procent volledig deelgenomen aan het Rijksvaccinatieprogramma, dat kinderen bescherming biedt tegen 12 ernstige infectieziektes.

Na jaren van daling constateerde het RIVM eind juni dat de vaccinatiegraad overigens niet verder afneemt.