Volledig scherm
Beveiligers en Politie bij het Amstelveen College. © ANP

Vuurwerk en bekladdingen: eindexamenstunts op scholen lopen uit de hand

Op zeker twee plaatsen in ons land zijn vandaag examenstunts uit de hand gelopen. Traditioneel halen examenkandidaten op hun laatste schooldag grappen uit, maar in Weert en Amstelveen liep het niet zoals de scholen het zelf graag hadden gezien.

Op de Philips van Horne scholengemeenschap in Weert eindigden de festiviteiten rond de laatste schooldag in mineur. Leerlingen gooiden volgens de school met eieren, ze staken vuurwerk af en beschadigden auto’s. Tussen de 20 en 25 leerlingen van die school worden geschorst. Zij werden op heterdaad betrapt en enkele van hen worden voor de aangerichte schade aansprakelijk gesteld. ,,Het schorsen lijkt een maatregel die weinig zin heeft, want ze mogen wel eindexamen doen’', zei directeur Jan Mueters in een toelichting. ,,Maar als ze zakken, willen wij ze hier niet meer terug.’' Hij heeft besloten dat dit jaar de traditionele LSD (laatste schooldag) tevens de laatste is geweest. Temeer omdat die in het recente verleden ook al eens uit de hand liep.

In Amstelveen hield het Amstelveen College de deuren van de school vrijdag zelfs dicht vanwege signalen op onder meer sociale media dat scholieren rellen wilden veroorzaken tijdens de jaarlijkse stunt. Een aantal jongeren kwam toch naar school en sommige staken vuurwerk af. Beveiligers met honden hielden de groep op afstand. Aan het eind van de ochtend was volgens rector Anke de Peuter de rust teruggekeerd. Eén jongere is opgepakt, volgens de politie voor het beledigen van een handhaver.

Vorige week liep er op het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda ook al een eindexamenstunt flink uit de hand. Een groep van ongeveer 150 leerlingen trokken portieren van auto’s open, staken vuurwerk af en bekladden geparkeerde auto’s met scheerschuim en meel. Ook werd er volgens de schoolleiding door enkele scholieren tie-wraps en tape gebruikt om medeleerlingen te knevelen. Mencia-rector betuigt spijt: ,,Het spijt me dat enkele van mijn leerlingen volstrekt onacceptabel gedrag vertonen. Dat zijn slechte ambassadeurs voor Mencia.”

Volledig scherm
Rellende leerlingen bij het Amstelveen College. © AT5