Volledig scherm
© anp

Waakhond waarschuwt studenten voor extra kosten

Studenten die deze zomer een kamer gaan huren moeten goed opletten dat ze geen onterechte huurbemiddelingskosten betalen. Per 1 juli gelden hierover nieuwe regels, maar toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vreest dat er best nog wel eens wat mis kan gaan.

Makelaars van huurwoningen mogen aan een huurder van kamers en etages nu alleen nog maar kosten in rekening brengen waarvoor de huurder expliciet opdracht gegeven heeft. Het gaat dan om extra zaken zoals het regelen van een parkeervergunning of het uitvoeren van kluswerk.

Dubbel
De bemiddelingskosten komen alleen voor rekening van de verhuurder van de woonruimte. Deze regels golden al langer voor normale huurwoningen. Maar daarbij merkte ACM dat ook niet alles direct vlekkeloos verliep. De toezichthouder heeft eerder moeten optreden tegen huurbemiddelaars die ten onrechte bij zowel de verhuurder als de huurder kosten voor hun bemiddeling in rekening brachten.

Op het digitale loket van ACM, ConsuWijzer, kunnen jongeren informatie vinden over het terugvorderen van ten onrechte in rekening gebrachte kosten.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.