Volledig scherm
PREMIUM
Europese IS-vrouw in detentiekamp Al Hol in Noord-Syrië. © AFP

Wageningse jihadiste die terugkeer eist blijkt echtgenote van beruchte IS’er

Een van de Nederlandse jihadistes die in een Syrisch detentiekamp vastzit en terug naar Nederland wil komen, blijkt de vrouw van een beruchte Deense IS’er die wordt verdacht van het plannen van aanslagen en het houden van slavinnen. Maandag oordeelt de rechtbank of Nederland deze Wageningse vrouw en 22 andere IS-vrouwen terug moet halen.

Tientallen interviews hebben journalisten gehouden met vrouwelijke Europese jihadisten die nu in detentiekampen in Noord-Syrië zitten. Ze wisten niet van de gruwelen van IS, zeiden de meeste. Niet van de onthoofdingen, de moorden, de slavinnen. Ze waren huisvrouw, vrijwel altijd binnenshuis om te koken en voor de kinderen te zorgen. De vrouwen die terugkwamen in Europa zeiden voor de rechtbank doorgaans hetzelfde.

  1. Knallende ‘crematie’ van traditie
    PREMIUM

    Knallende ‘crematie’ van traditie

    Het verkeer op de Westduinweg kan aan het begin van de zondagmiddag niet meer voor- of achteruit. Mannen, jongens, en zelfs een kind, springen uit de auto, halen spandoeken te voorschijn. De capuchons van hun zwarte hoodie ver over hun hoofd getrokken. Sommigen van hen zijn nog extra beschermd tegen herkenning door een doek voor hun gezicht. Ze schreeuwen, trekken vast een blikje bier open. Her en der klinken harde vuurwerkknallen. Af en toe leegt iemand zijn blaas in een brandgang.