Een renner ligt op de grond na de streep van de Dam tot Damloop.
Volledig scherm
Een renner ligt op de grond na de streep van de Dam tot Damloop. © ANP

Warmte speelt Dam tot Damloop parten: evenement stilgelegd, deelnemer gereanimeerd

UpdateVanwege de zomerse temperaturen zijn de laatste groepen van de Dam tot Damloop vanmiddag niet meer gestart. Dit uit medische voorzorg. Daardoor zagen zo'n 4.000 lopers de tien mijl (16,1 kilometer) tussen Amsterdam en Zaandam aan hun neus voorbijgaan. Een deelnemer moest bij de finish gereanimeerd worden, meldt de organisatie. 

De bewuste deelnemer is overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens zijn vriendin bleek hij een hartafwijking te hebben, waarvan hij zelf niet op de hoogte was. Hij werd tot twee keer toe met succes gereanimeerd en moet enkele dagen in het ziekenhuis doorbrengen. 

Het incident deed denken aan de editie van 2017. Toen moest een man van middelbare leeftijd gereanimeerd worden die vlak voor de finish in elkaar was gezakt. Ook dat was een succesvolle reanimatie. De organisatie van de 35ste Dam tot Damloop had vooraf gewaarschuwd voor de gevolgen van hitte-stress. In de regio was het vanmiddag zo'n 25 graden. 

Omdat ze niets aan het toeval wilde overlaten - in 2016 overleed een 24-jarige hardloopster als gevolg van oververhitting - annuleerde de organisatie de start van de laatste twee deelnemersgroepen. Dit om te voorkomen dat er een capaciteitsgebrek zou kunnen ontstaan in de medische hulpverlening aan de deelnemers.

Overbezet

Het gaat volgens de organisatie om de capaciteit van de EHBO, de ziekenhuizen en de inzet van ambulances. Die zou in het gedrang kunnen komen. Daarom werd na ruggespraak met de veiligheidsregio en de betrokken gemeenten besloten het evenement voortijdig te beëindigen. 

Voor het evenement waren zo’n veertig ambulances paraat. Ongeveer evenveel als bij voorgaande edities, zegt de organisatie. Volgens Ron van der Jagt, directeur bij Dam tot Damloop-organisator Le Champion, werden meerdere mensen onwel maar aantallen kan hij nog niet geven. ,,We hadden rekening gehouden met dertig tot veertig keer ambulance-inzet en dat blijken we ook nodig te hebben gehad”, verklaarde hij tegenover NH Nieuws. Volgens het Noord-Hollands Dagblad was de afdeling spoedeisende hulp (SEH) van het Zaans Medisch Centrum vanmiddag overbezet. 

Koelbaden

 Bij de vier koelbaden die dit jaar voor het eerst werden gebruikt, was het volgens de krant een komen en gaan van slachtoffers. Die koelbaden zorgen ervoor dat oververhitte lopers snel kunnen afkoelen. Dat vermindert het risico op blijvend ernstig letsel flink. 

Volgens de organisatie werden zo’n vijftien lopers vanwege hittestress in koelbaden gezet. Er stonden twee van die baden op een kilometer voor de finish en twee pal erna. Bij elk koelbad waren artsen aanwezig.

Gedupeerden

De afgelasting trof volgens de organisatie  4.000 van de 46.000 deelnemers. Een aantal van hen klom desondanks over de hekken en vertrok alsnog, meldt NH Nieuws. De tunnel onder het IJ - vandaag autovrij vanwege het evenement - is echter al afgesloten. Deelnemers die al onderweg waren, mogen gewoon finishen. Ze hebben het advies gekregen om rustig aan te doen. 

De afgelasting is flink balen voor een aantal deelnemers. Sommige reageren woedend. ‘Om 14:38 te horen krijgen dat de #damtotdamloop met startijd 14:40 wordt afgelast ivm??? Het was iig niet warmer dan voorspeld. Maanden training in de warme Nederlandse zomer voor niets', twittert iemand. Een Engelstalige deelnemer laat weten dat hij ‘heel het land’ heeft doorkruist om in Amsterdam te komen op het allerlaatste moment te horen kreeg dat de race was afgelast. ‘Het goede nieuws is dat ik niet de enige was die niet meer mocht starten'.   

Een ander vindt de afgelasting ‘te idioot voor woorden'. Weer een ander spreekt van maatschappelijke vertrutting. ‘Het is de bedoeling dat je jezelf overwint met dit soort evenementen. Afzien en jezelf pushen tot het uiterste. Dit ontnemen ze de deelnemers. 26 graden. Hou op met me hoor.’ Een buitenstaander vraagt zich af waarom de ongetrainde deelnemers in tegenstelling tot de wedstrijdlopers niet eerder op de dag mogen starten als het nog koeler is. 

Onverantwoord

Volgens sommige Twitteraars kwam de afgelasting veel te laat. ‘Heb tientallen mensen zien liggen/wankelen. Ambulances af en aan. Totaal onverantwoord om na 12:00 nog mensen te laten starten', schrijft iemand. 

‘Temperatuur leek mee te vallen maar vol in de zon, uit de wind, zag ik veel meer uitvallers dan in eerdere edities die ik liep’, twittert een deelnemer. ‘Er doen ook veel ongetrainde lopers mee, die zijn soms al op na de IJ-tunnel'.  

Inschattingsfout

De Dam tot Damloop van 2016 waarbij een dode viel, werd gelopen bij een temperatuur van 21 graden. Bijna vijftig deelnemers moesten worden behandeld met verschijnselen van oververhitting. Het Rode Kruis gaf later toe dat er fouten waren gemaakt bij de behandeling van de 24-jarige deelneemster die overleed.

De vrouw, volgens het Rode Kruis een “jonge, goed getrainde loopster”, raakte vlak voor de finish onwel. Twee hulpverleners, later geassisteerd door meer collega’s, boden door een inschattingsfout niet de juiste hulp. Ze hielden onvoldoende rekening met de mogelijkheid dat het om oververhitting kon gaan.

Deelnemers die niet meer mogen starten, wachten achter het Centraal Station in Amsterdam op hun kleding. Die wordt normaal gesproken naar de finish in Zaandam vervoerd.
Volledig scherm
Deelnemers die niet meer mogen starten, wachten achter het Centraal Station in Amsterdam op hun kleding. Die wordt normaal gesproken naar de finish in Zaandam vervoerd. © Privëfoto