Volop zon en bijna geen wolken zorgen voor ideaal terrasjesweer, zoals hier in Rotterdam.
Volledig scherm
Volop zon en bijna geen wolken zorgen voor ideaal terrasjesweer, zoals hier in Rotterdam. © ANP

We gaan nazomeren! Zonnig weekend met zomerse temperaturen voor de boeg

Het mag vandaag dan regenachtig en kil zijn; het weekend ziet er allerminst verkeerd uit. Zondag kan het zelfs 25 graden worden en neerslag wordt dit weekeinde zeker niet verwacht.

We hebben dat lekkere weer te danken aan een hogedrukgebied boven Nederland. Dit houdt al het ‘slechte’ weer op afstand. ,,Zaterdag kan nog wel met wat mist starten, zeker in de koudere gebieden. Maar ‘s middags is het helemaal prima met temperaturen iets boven normaal”, vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza.

En er is meer goed nieuws voor zonaanbidders: de kans is groot dat er in de herfst, die astronomisch op 23 september begint, nog meer warme dagen komen. Ook volgende week wordt rustig weer verwacht, al is er dan wel meer bewolking dan nu.

,,16 tot 22 september wordt het iets warmer dan normaal, vooral in de zuidelijke provincies”, zegt Janssen. Maar let op: ,,Wanneer er sprake is van een rustig weerbeeld in deze tijd van het jaar, moeten we wel rekening houden met grotere mistkansen en frisse nachten. De kans op vorst aan de grond wordt in een dergelijk weerbeeld groter”, aldus Janssen.

Indian Summer

Bij dit soort weer wordt snel over een zogenoemde Indian Summer gesproken, maar voordat we ‘officieel’ over een dergelijk fenomeen mogen spreken, moet er eerst aan een paar eisen worden voldaan.

Zo moet de herfst al begonnen zijn, moeten we zeven tot tien dagen nazomerweer hebben én moet er een nacht vorst aan de periode voorafgaan. Voorlopig is het dus nog even wachten op een échte Indian Summer.