Volledig scherm
De sites blijken eenvoudig te hacken. © ANP

Websites politieke partijen eenvoudig te hacken

De websites van Nederlandse politieke partijen zijn slecht beveiligd. Partijen lopen daardoor het risico slachtoffer te worden van geoefende hackers, zo meldt ethisch hacker Sijmen Ruwhof aan NRC.

,,PvdA, PVV, VVD, CDA en D66 hebben bijvoorbeeld al meer dan een jaar bepaalde beveiligingsupdates niet geïnstalleerd op hun partijwebsites, wat die kwetsbaarder maakt voor hackers", aldus Ruwhof. Hij denkt dat het voor hackers of veiligheidsdiensten mogelijk is om inloggegevens van leden te onderscheppen of valse informatie te publiceren in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart.

Partijen zijn zelf verantwoordelijk voor hun digitale veiligheid. Twee weken geleden bleek al dat er ook op sociale media nog wel wat te verbeteren valt. RTL Nieuws hackte toen het twitteraccount van SGP-voorman Kees van der Staaij. Daarop besloot de Kamer per direct een antihackteam in de arm te nemen.

Debat

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vroeg in december nog een debat aan over online veiligheid in de Kamer, maar kreeg daar toen niet genoeg steun voor. Volgens hem is het bewustzijn inmiddels een stuk groter, maar moeten er nog steeds concrete maatregelen worden genomen om de veiligheid verder te verbeteren.

Volledig scherm
Kees Verhoeven. © ANP