Weer meer kankerdiagnoses in 2022, maar aantal mensen met darmkanker daalt
Het aantal patiënten dat een kankerdiagnose kreeg, is vorig jaar verder toegenomen naar 124.000. Vooral huidkanker stijgt hard. Het risico op darmkanker neemt juist af.
Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het aantal kankerdiagnoses over 2022 die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag publiceert. Vorig jaar kregen ongeveer duizend méér patiënten een kankerdiagnose dan het jaar ervoor. Daarmee steeg het aantal nieuwe tumoren naar 124.000.
Volgens Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij IKNL, is de toename een logisch gevolg van de groeiende Nederlandse bevolking én het grotere aantal ouderen. ,,We zien de ziekte het vaakst optreden bij ouderen, dus deze aantallen liggen in de lijn der verwachting.”
Er kwamen fors meer mensen met huidkanker bij, namelijk 23.300. ,,Je ziet het aantal diagnoses vooral bij ouderen toenemen. Toen de zonvakanties opkwamen, vlogen ze naar Spanje en gingen ze met een witte huid de zon in”, verklaart Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij IKNL. Tegelijkertijd is er ook wat goed nieuws, want het aantal nieuwe diagnoses van huidkanker bij mensen onder de vijftig stijgt niet. ,,Je ziet dat jongeren anders met de zon omgaan, zich beter beschermen.”
Longkanker
Ook het aantal mensen met longkanker blijft toenemen. In 2022 kregen 14.600 patiënten dat slechte nieuws. Hoewel het aantal nieuwe diagnoses bij mannen afvlakt, groeit het bij vrouwen door. ,,Je zag dat na de Tweede Wereldoorlog 90 procent van de mannen rookte. Daarna kwamen de vrouwen erbij. Intussen zijn meer mannen weer gestopt. Het effect daarvan zie je nu terug in de cijfers”, legt Visser uit.
In Brabant staat longkanker het hoogst in het lijstje van meest gestelde diagnoses. Na huidkanker kregen de meeste patiënten te horen dat ze longkanker hebben. Dat komt doordat in die provincie grote tabaksfabrieken stonden, zegt Visser. ,,Die mensen kregen de tabak gratis mee naar huis en rookten aanzienlijk meer.”
Alleen het aantal diagnoses darmkanker daalde. Sinds de start van het bevolkingsonderzoek in 2014 is een dalende lijn te zien, maar doordat de screening in 2020 stillag, was er een piek in 2021. Vorig jaar was er wél weer een daling van het aantal nieuwe diagnoses te zien. ,,Deze screening voorkomt kanker echt, net als bij baarmoederhalskanker”, aldus Visser. ,,Er worden poliepen in de darmen weggehaald, waardoor ze niet tot tumoren kunnen uitgroeien.”
Borstkanker
Dat geldt niet voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Na huidkanker blijft dat de tweede vorm van kanker die het meest voorkomt. Visser: ,,Het is lastiger om een voorstadium te vinden. De screening helpt wel om er eerder bij te zijn, maar de plekjes die worden gevonden zijn vaak al wel tumoren.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat, omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Er is betere zorg nodig voor jongvolwassenen met kanker, bleek vorig jaar al:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Vrouw doodgeschoten op straat in Amsterdam, ook vermoedelijke schutter dood
Een 47-jarige vrouw uit Amsterdam is donderdagochtend neergeschoten in De Wittenstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Ze is kort daarna aan haar verwondingen overleden. De vermoedelijke schutter, een 57-jarige man uit Amsterdam, is overleden aangetroffen in een parkeergarage verderop. Op beide plaatsen delict wordt onderzoek gedaan. -
Politie valt binnen bij Suri-Change: ‘Cokemiljoenen via geldpandjes witgewassen’
Miljoenen euro’s aan cocaïnewinsten konden dankzij Surinaamse geldwisselkantoortjes worden weggesluisd uit Nederland. De Rotterdamse familie achter die geldpandjes fungeert volgens het Openbaar Ministerie al jaren als ondergrondse bankier. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
PREMIUM
Jacqueline (83) kan sleutels van berging niet vinden en belt slotenmaker: ‘Dat is dan 1501,19 euro’
Uitgerekend op het moment dat Jacqueline (83) met haar rollator naar de dokter moest, was ze de sleutel van de berging kwijt. In paniek belde ze de eerste de beste slotenmaker. De kosten? 1501,19 euro. En de politie lijkt machteloos.Capelle aan den IJssel, Spijkenisse -
-
-
PREMIUMcolumn5
Blijf niet eindeloos over die suikertaks en dat reclameverbod lullen, maar dóé het
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Leidse biologen willen hooikoortspatiënten ontzien: ‘Plant geen berk op het schoolplein’
Bij het inrichten van straten is het belangrijk om niet te veel bomen neer te zetten die allergische reacties kunnen oproepen bij hooikoortspatiënten, stelt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een door het ziekenhuis ontwikkeld Bomenkompas moet onder anderen beleidsmakers helpen om woonwijken ‘pollenbewust’ in te richten.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPjotr de Kok