Leerlingen met gedragsproblemen zijn niet meer in de klas te houden.
Volledig scherm
Leerlingen met gedragsproblemen zijn niet meer in de klas te houden. © Shutterstock/Beeldbewerking AD

Weer meer kinderen naar speciaal onderwijs

Speciale basisscholen hebben er het afgelopen jaar ruim tweeduizend leerlingen bijgekregen. Dat staat haaks op de Wet passend onderwijs, die bedoeld is om juist meer zorgleerlingen in reguliere klassen te houden.

Quote

Leerkrach­ten hebben met alle goede wil geprobeerd kinderen binnen­boord te houden, maar dat lukt niet meer

Wim Ludeke, Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs

Volgens het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (Lecso) is de rek eruit op gewone basisscholen, die toch al worstelen met te grote klassen en te weinig leerkrachten. ,,Leerkrachten hebben met alle goede wil geprobeerd kinderen binnenboord te houden, maar dat lukt niet meer’’, constateert voorzitter Wim Ludeke. Vooral leerlingen met gedragsproblemen kunnen ze niet meer in de klas houden.

Met de introductie van de Wet passend onderwijs in 2014 was het de bedoeling dat meer kinderen die zorg nodig hebben in de reguliere schoolklassen zouden blijven. Het zou beter zijn voor hun ontwikkeling om niet in een klas vol met zorgleerlingen te zitten. In de eerste jaren die volgden, gingen inderdaad minder leerlingen naar een speciale school.

Trend zet door

In 2017 was er echter al sprake van een voorzichtige stijging van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs. Uit een analyse van de nieuwste cijfers door deze krant blijkt dat de trend doorzet. Het afgelopen jaar groeide het speciaal (basis)onderwijs zelfs met ruim tweeduizend kinderen. Het voortgezet speciaal onderwijs (vso) telde 44 leerlingen minder.

De scholen worstelen ook met de doorverwijzingen. Een plekje op een speciale school is namelijk flink duurder. In diverse regio’s moeten de schoolbesturen het echter met minder geld doen, omdat ze volgens het ministerie van Onderwijs bovengemiddeld veel kinderen in het speciaal onderwijs hadden. Die regio’s moeten er juist voor zorgen dat meer leerlingen uit de speciale klassen op reguliere basisscholen terechtkomen.

Om de kosten te drukken, krijgen kinderen niet altijd wat ze nodig hebben, constateert het Lecso. Ludeke: ,,Je ziet dat samenwerkingsverbanden (die het geld voor zorg op scholen verdelen, red.) steeds meer hun eigen regels maken. In paniek halen ze rare fratsen uit. Zo krijgen kinderen veel te laat de hulp die ze nodig hebben. We zijn schadelijk bezig.’’

Het ministerie van Onderwijs kon niet reageren. 

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”