Volledig scherm
Een leswagen bij het CBR. © ANP

Werkstraf geëist tegen broers en zus om stelen rijexamens met spionagebrillen

Twee broers en een zus uit Den Haag hoorden vandaag werkstraffen van 120 tot 240 uur tegen zich eisen omdat ze volgens het OM examenopgaven hebben gestolen bij het CBR. Ze zouden dat hebben gedaan met onder meer elektronische spionagebrillen.

Op de rijschool van de familie, Directgeslaagd, werden theorielessen gegeven. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werden tijdens die lessen vragen gebruikt die waren ontvreemd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk. Aan cursisten werd alleen verteld welke antwoorden ze moesten geven, zegt het OM. Cursisten van de rijschool leerden de verkeersregels niet. Ze slaagden makkelijk voor hun examen.

Familielid Celal B. (25) zou de vragen van het CBR hebben gekopieerd met behulp van spionagebrillen. Hij zou daarvoor tientallen malen zelf het theoretisch examen hebben afgelegd. Zijn zus Suzanne B. (34) zou van de gestolen vragen vervolgens lesstof gemaakt hebben. Rifat B. (30) zou de feitelijke leidinggevende zijn geweest. Hij sluisde volgens het OM het verdiende geld weg naar Turkije.

Ordinaire diefstal

De officier van justitie eiste tegen Rifat B. daarom vandaag een werkstraf van 240 uur. Daarnaast zou hij ook een boete van 40.000 euro moeten betalen. Celal B. en Suzanne B. moeten volgens de aanklaagster een werkstraf van 120 uur krijgen. De drie familieleden hebben zich volgens de officier schuldig gemaakt aan ‘ordinaire diefstal’ van gegevens van het CBR. Door het geven van de lessen met die gestolen gegevens, zouden de drie ook de verkeersveiligheid in gevaar hebben gebracht. ,,Dit is een familie die het niet zo nauw neemt”, aldus de officier.

Het OM eiste tegen twee medeverdachten, de vrouw van Rifat B. en een mannelijk lid van zijn schoonfamilie, ook nog boetes van 5000 en 17.000 euro wegens witwassen van geld dat B. als rijschoolhouder had opgestreken met zijn ‘schimmige praktijken’. Leden van de familie B. en schoonfamilie A. werden begin 2014 aangehouden op Schiphol toen zij naar Turkije wilden reizen. Ze hadden allemaal duizenden euro’s cash bij zich, afkomstig van een misdrijf, stelde de aanklaagster. Hoewel de vader van de twee broers en zus aanvankelijk als verdachte werd genoemd, vroeg de officier vandaag toch om vrijspraak voor hem. Er was geen bewijs tegen de vader.

De rechter doet over twee weken uitspraak.