Volledig scherm
Voor het ongeval op de Voorstraat in Lienden werden twee ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. © AS Media

Wielrenster overlijdt na aanrijding bij Flipjes Toertocht in Lienden

UpdateEen 41-jarige vrouw uit Nijmegen is gisteravond in het ziekenhuis overleden, nadat zij 's middags was aangereden in Lienden. De vrouw reed als wielrenster mee in een recreatieve toertocht.

De vrouw werd aan de Voorstraat in Lienden aangereden door een auto met aanhanger. Zij deed mee aan de Flipjes Toertocht, een recreatieve wielrentocht door de Betuwe, het Rivierengebied en de Veluwe.

Eric de Jongh, voorzitter van de organiserende Stichting Wielerpromotie Rivierenland, zegt dat iedereen van de organisatie erg aangeslagen is. ,,Wat de exacte oorzaak is van het ongeval, weten we niet.’’ Uit respect voor de betrokkenen wil de voorzitter niet verder ingaan op de situatie. 

Vierde slachtoffer

De vrouw uit Nijmegen is de vierde wielrenner die binnen een week overlijdt aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Vorige week kwamen in het Zeeuwse Hulst in twee dagen tijd twee wielrenners om het leven. Vervolgens overleed dinsdag een derde wielrenner. Hij botste in Abbenes (Noord-Holland) op een vuilniswagen.

Toerfietsersbond NTFU waarschuwt deelnemers aan wielertochten alert en voorzichtig te rijden om zo (dodelijke) ongelukken te voorkomen. Voor toertochten heeft de bond een kwaliteitssysteem met sterren, waarbij onder meer wordt gekeken naar het verloop van de route en of er voldoende verkeersregelaars zijn op drukke punten.

Flipjes Toertocht had drie sterren, de hoogste beoordeling voor kwaliteit en veiligheid. Dat desondanks een dodelijk ongeval is gebeurd, is zeer triest maar moeilijk te voorkomen, meent Esther van der Heijden van de NTFU. ,,Je begeeft je als toerfietser nog altijd in het verkeer, je bent niet alleen op de weg. Daarmee blijft er altijd risico.’’