Volledig scherm
© Thinkstock

Winterjas nodig in 'koudste meivakantie ooit'

Vele scholieren genieten vanaf morgen minstens een week lang van de meivakantie, maar een smetje op de vrije week is de weersvoorspelling. Weerplaza denkt dat dit de koudste meivakantie wordt sinds de oprichting ervan in het schooljaar 1992/1993.

April doet wat hij wil en de maand is ons voorlopig nog niet gunstig gestemd. Het is al dagen koud door de lage druk boven Scandinavië en hoge druk ten zuiden en westen van onze omgeving. Volgens Weerplaza ontstaat daarom een westelijke tot noordelijke stroming waarmee frisse lucht van het uiterste noorden van de Atlantische Oceaan naar Nederland komt.

De lucht is koud en vochtig, waardoor we veel bewolking met neerslag krijgen. Met name het binnenland wordt daardoor getroffen: daar is het iets warmer aan de grond. Door het verschil met de koude bovenlucht ontstaan er sneller buien.

In het midden van de meivakantie, zo vlak voor Koningsdag, is het weer het guurst met talrijke buien en zelfs kans op onweer en hagel. De zon breekt af en toe door en het wordt 9 à 10 graden, maar door de stevige noordwestenwind is de gevoelstemperatuur veel lager.

Koud

Op Koningsdag verwacht Weerplaza iets beter weer, al blijft het zeker niet droog en is het tamelijk koud met 10 à 11 graden. Na Koningsdag trekt het weer iets aan en in het weekend wordt het weer rond 15 graden, wat gebruikelijk is voor deze tijd. De kans is groot dat het begin mei bergopwaarts blijft gaan met het weer.

De warmste meivakantie was in 2007, met een gemiddelde van 14,8 graden in De Bilt over dag en nacht. De koudste was in 2010: gemiddeld 8,7 graden. Weerplaza voorspelt dat we daar ruimschoots onder gaan met 7 tot 7,5 graden gemiddeld.

  1. ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    Wie denkt aan zeepaarden, heeft waarschijnlijk een klein, gracieus onderwaterdiertje in gedachten. Maar vanmiddag aan het strand bij de Tweede Maasvlakte gingen heuse trekpaarden getooid met sleepnetten het water in. Strandwandelaars van jong tot oud keken gebiologeerd toe hoe de edele dieren voor de vangst van garnalen, haringen en nog veel meer het woeste zilte zeewater betraden. Toneelschrijver Simon Weeda, die altijd gefascineerd is geweest door de relatie tussen mens, dier en natuur, wil de oude traditie, waarbij vissers en boeren de handen ineensloegen om een extra zakcentje te verdienen, nieuw leven inblazen.