Volledig scherm
Het kantoor van het WWF in Zeist (archieffoto). © Hans Geerlings

‘WWF schakelt sterilisatiearts in voor geboortebeperking rond beschermde natuur’

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) promoot geboortebeperking in natuurgebieden in derde wereldlanden. Rond beschermde gebieden moeten minder kinderen geboren worden, vindt het WWF, dat daarom mensen overtuigt om anticonceptie te gebruiken of zich te laten steriliseren. Dat meldt Zembla vanavond na eigen onderzoek. 

Het WWF heeft samen met het Amerikaans agentschap USAID en farmaceut Johnson & Johnson wereldwijd gezondheidskampen opgezet, waar ook zogenaamde ‘family planning’-projecten bij horen, meldt Zembla. In de uitzending van vanavond komt een dokter aan het woord die voor WWF in Noord-India sterilisaties uitvoerde bij de inheemse bevolking. De dokter is positief over het initiatief: ,,We hebben een bevolkingsexplosie hier in India, we moeten meer mannen aanmoedigen zich te laten steriliseren.”
Volgens de arts zijn de mensen achteraf overtuigd als ze merken dat de ‘seks erg plezierig is’. Het WWF schreef ook een handleiding over hoe geboortebeperking kan worden geïntegreerd in natuurbescherming. WWF Nederland bevestigt aan ZEMBLA dat ook vandaag de dag nog drie family planning-projecten lopen in Kameroen, Congo en Oeganda. 

‘Oorzaak verkeerd vermeld’

Professor Bram Büscher van de Wageningen Universiteit doet al jaren onderzoek naar natuurbehoud en is kritisch op geboortebeperking als natuurbescherming, in de uitzending: ,,De oorzaak van het probleem wordt bij de verkeerde mensen gelegd, het probleem is veranderend landgebruik en daar hebben wij een veel grotere rol in. Het lijkt erop dat arme mensen rondom natuurgebieden de schuld krijgen van het verlies aan biodiversiteit.”