Volledig scherm
© ANP XTRA

Zaanse school: ‘Geen bewijs dat juf lijfstraffen uitdeelde in klas’

Er is geen bewijs gevonden dat een juf op basisschool De Voorzaan in Zaandam lijfstraffen aan kinderen zou hebben uitgedeeld. Dat blijkt volgens scholenkoepel Zaan Primair uit een onafhankelijk onderzoek naar de klachten van ouders.

Leerlingen van groep 3 zouden door de leerkracht zijn geslagen met een stok, moesten van de grond eten, werden gekleineerd door hun juf en als ze niet luisterden, moesten ze met hun knieën op de grond zitten. Tien ouders van de klas met circa 30 leerlingen hadden een klacht ingediend. De leerkracht werd eind oktober op non-actief gesteld.

Uit onderzoek blijkt nu dat ‘er geen aanknopingspunten zijn gevonden dat de onorthodoxe straffen inderdaad hebben plaatsgevonden’. De onderzoeker acht het dan ook niet aannemelijk ‘dat de gedragingen van de leerkracht, zoals door de ouders naar voren gebracht, daadwerkelijk zo zijn voorgevallen’, laat Zaan Primair vandaag weten. Wel blijkt uit het onderzoek dat er ‘een enorme onvrede’ onder de ouders is over de communicatie met de leerkracht en de school. ‘In die sfeer kon willekeurig welk incident groter worden dan nodig was. De onderzoeker kan zich niet aan de indruk onttrekken dat ‘er een situatie is ontstaan die ruimte bood voor elkaar overtreffende verhalen’.

‘Vertrouwen herstellen’

De ouders zijn vanochtend over het rapport ingelicht. De betreffende juf zit momenteel ziek thuis en het is volgens het schoolbestuur nog niet duidelijk wat er met haar gaat gebeuren. ,,Wij betreuren dat de communicatie niet goed is geweest. Dat gaan we verbeteren en heeft nu prioriteit zodat het vertrouwen tussen ouders, leerkrachten en directie zo snel mogelijk wordt hersteld, er rust op school is en het onderwijs kan worden gegeven in een veilige leeromgeving”, zegt Brigit Schumacher, voorzitter van het college van bestuur.

Een moeder, wier zoon niet meer in bed plast sinds de juf in kwestie op non-actief is gesteld, laat aan Het Parool weten naar een andere school te zoeken voor haar zoon. ,,We zijn het vertrouwen kwijt.”

  1. Niet met klamme handen bij de telefoon, wel bloemen van de minister op ‘nationale slaagdag’

    Niet met klamme handen bij de telefoon, wel bloemen van de minister op ‘nationale slaagdag’

    Het had de dag moeten zijn dat eindexamenleerlingen in het hele land met klamme handen bij de telefoon zaten. Maar zonder een centraal eindexamen stond bij heel veel leerlingen het slagen of zakken allang vast. Toch proberen ze er op het Udens College het beste van te maken, met een cocktail, een band, galakleding én onder toeziend oog van minister Arie Slob. ,,Misschien heeft dit diploma juist wel iets extra's.”