Volledig scherm
Jenny Douwes na de uitspraak in het hoger beroep tegen vijftien blokkeerfriezen. Achter haar Sander Slijver, eveneens een ‘blokkeerfries’. © ANP

Zes blokkeerfriezen stappen naar Hoge Raad, onder wie Jenny Douwes

Zes zogeheten blokkeerfriezen stappen naar de Hoge Raad om hun veroordeling in cassatie aan te vechten. Dat heeft hun advocaat dinsdag bekendgemaakt. Onder hen Jenny Douwes, boegbeeld van de actie tegen de demonstranten tegen Zwarte Piet. Douwes en de haren werden op 31 oktober in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur.

De actievoerders blokkeerden op 18 november 2017 de A7, zodat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet naar Dokkum konden voor de nationale sinterklaasintocht aldaar. Het hof stelde dat alle verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij Douwes geldt de veroordeling ook opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten.

In de zaak-Douwes zal de Hoge Raad onder meer worden gevraagd of het hof niet had moeten vaststellen dat het Openbaar Ministerie met twee maten heeft gemeten. Douwes is wel vervolgd voor een oproep tot actie op Facebook, degene met wie zij dat samen deed níet.

De verwachting is dat de Hoge Raad op zijn vroegst pas over een jaar uitspraak doet.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.