Volledig scherm
Johan van Laarhoven in 2015 in het gevangenisziekenhuis in de Thaise hoofdstad Bangkok. © BD

Zieke Johan van Laarhoven moet in cel blijven

Johan van Laarhoven moet in zijn Vughtse cel blijven en mag niet naar een ziekenhuis om zich te laten behandelen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de advocaten van de Tilburgse oud-coffeeshophouder (59) hadden aangespannen, omdat hij er volgens hen zeer slecht aan toe is.

Van Laarhoven werd vorige week donderdag vanuit Thailand naar Nederland overgebracht. Hij had 5,5 jaar in een cel in Bangkok gezeten. De omstandigheden waren erbarmelijk. De Tilburger had volgens zijn broer Frans van Laarhoven zestien verschillende aandoeningen aan zijn Thaise verblijf overgehouden. Zo heeft hij hartproblemen, last van gehoorverlies, galstenen en schurft. 

Niet levensbedreigend

Volledig scherm
Frans van Laarhoven, Carry Knoops en Geert-Jan Knoops in de rechtbank van Den Haag tijdens het kort geding van vorige week vrijdag. © ANP

Tot ontsteltenis van zijn broer en advocaten werd Van Laarhoven vanaf Schiphol direct naar de gevangenis in Vught gebracht. Tijdens het kort geding, dat een dag erna diende, stelde landsadvocaat Cécile Bitter dat de situatie van Van Laarhoven niet levensbedreigend is en dat hij in de gevangenis adequate medische zorg kan krijgen. De rechter is het eens met die conclusie, bleek deze vrijdagmiddag tijdens de uitspraak.

Frans van Laarhoven zei vorige week vrijdag na een eerste ontmoeting met zijn broer in de Vughtse gevangenis dat hij ‘enorm geschrokken’ was. ,,Mijn broer ziet er heel slecht uit, het gaat niet goed met hem. In zijn ogen lees je de pijn.’’ Later op de dag, toen bleek dat de rechter een week de tijd nam om tot een uitspraak te komen, reageerde hij teleurgesteld. ,,Een week langer zonder goede zorg kan fataal zijn voor Johan.’’

Negentien maanden cel

De oprichter van coffeeshopketen Grass Company zat in Thailand in de cel voor het witwassen van drugsgeld. In Nederland wordt hij nog vervolgd voor het leiden van een criminele organisatie, witwassen en belastingfraude. Hij zou nog negentien maanden in een Nederlandse gevangenis moeten zitten.

Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog niet zeker. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft een gratieverzoek ingediend bij minister Sander Dekker, die heeft toegezegd dat hij daar ‘serieus naar gaat kijken’. De raadsman vindt dat gezien ‘de detentie-omstandigheden in Thailand en de effecten hiervan op zijn gezondheid’ Van Laarhoven zijn portie wel heeft gehad. 

Check alle video's over Van Laarhoven in onderstaande playlist:

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.