Volledig scherm
© anp

Zoetermeer negeerde berichten over radicalisering

Burgemeester Charlie van Aptroot van Zoetermeer heeft de gemeente verkeerd ingelicht over radicalisering in de stad. Hij liet, nadat in 2013 de eerste jihadstrijders naar Syrië vertrokken, aan de gemeenteraad weten dat er geen eerdere signalen waren dat moslimjongeren radicaliseerden. En dat terwijl een moskee in de stad al vaker alarm had geslagen.

Moskeebestuur in 2011
Volledig scherm
Moskeebestuur in 2011 © Harry Verkuylen

Uit onderzoek van NRC blijkt dat moskee Al-Qibla herhaaldelijk alarm sloeg over radicaliserende jongeren, maar geen gehoor kreeg bij de gemeente. In een aangifte uit 2012 staat dat de moskee 'grote problemen' ondervond van jongeren die 'de moskee wilden radicaliseren'.

Zij wilden de moskee omverwerpen, maar nadat dat mislukte, vertrokken veel jongeren naar Syrië. Aptroot toonde zich daarover verrast.

Overleg
Aptroot stelde toentertijd dat er nooit signalen waren over de radicalisering in zijn stad. Uit een reactie van politie Haaglanden, in handen van NRC, blijkt echter dat er wel degelijk overleg heeft plaatsgevonden over de radicalisering. In 2012 was er een driehoeksoverleg met Aptroot en de politie.

 De burgemeester zag toen geen aanleiding om in te grijpen, omdat 'het geen verstoring van de openbare orde betrof'. Daarbij zou volgens Aptroot zijn voorganger Jan Waaijer in de overdracht in 2012 nooit de radicalisering hebben benoemd.

  1. LIVE | Trump beëindigt relatie VS met WHO, ‘Voetbal is een veilige sport in tijden van corona’

    LIVE | Trump beëindigt relatie VS met WHO, ‘Voetbal is een veilige sport in tijden van corona’

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.