Robert de Vries heeft op zonnige dagen vaak last van uitschakeling van zijn zonnepanelen omdat het netwerk overbelast is.
Volledig scherm
PREMIUM
Robert de Vries heeft op zonnige dagen vaak last van uitschakeling van zijn zonnepanelen omdat het netwerk overbelast is. © Wilbert Bijzitter

Zonnepanelen vallen massaal uit bij te veel opbrengst

Zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak kunnen regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren. Er is dan zó veel zonnestroom in de wijk dat de netspanning te hoog oploopt en het veiligheidssysteem de zonnepanelen uitschakelt.

20 reacties

 • Jacques De Graaf

  4 weken geleden
  Waarom zo veel panelen ? Als ieder het aantal aanpast aan het eigen gebruik , is er bijna geen uitval meer .
 • Gerard van Walsum

  2 maanden geleden
  De prijs van incompetentie omtrent de wil voor zonnepanelen. Buurman geen probleem?? Geen opslag heet het falen van de clubs omtrent misinformatie. Doe maar 35 miljard naar nonsens onder leiding van dedain66 en Groengek. Qua windmolens die naar 8 jaar ontmanteld moeten worden\ zit niet in de prijs van de leveanciers.En naar het luidt en probleem omtrent opslag erger vernietiging, Waar kernergie in de schoenen staat en nooit aangetrokken worden.Op alle fronten het deugd niet. slappelingen.
 • Haa bee

  2 maanden geleden
  1,5 miljoen klinkt enorm veel, over 75000 huishoudens is het 20 euro/jaar. Daarnaast zegt men al dat je er een was van had kunnen doen. Had dat dan gedaan! Dan had de stroom de wijk niet uitgehouwen en had je veel meer bespaart. Terugleveren levert je een paar cent/kWh op, op dat moment wassen bespaart je een kWh á 40 cent. daar moet je 10 kWh voor terug leveren. Zelf gebruiken is véél beter dan terugleveren.
 • Michel Van de Zand

  2 maanden geleden
  @ Chris , precies, zie mijn eerdere reactie. @Peter : jij hebt geen panelen zo te lezen, is jouw keuze. Doe ik het voor het milieu? Misschien een beetje maar toch echt meer voor mijn portemonnee, het scheelt mij tegen de €1.000,- per jaar. Is toch lekker meegenomen.
 • Chris Toorop

  2 maanden geleden
  Het terug leveren van stroom aan het net is een achterhaalt idee, werkte prima toen er nog een paar zonnepanelen per wijk waren, nu zit een (nieuwbouw)wijk al standaard vol met die panelen. Je krijgt dus een overschot. Zou nu meer kunnen inzetten op opslag van stroom in een wijk of stad. Of omzetten naar bijv waterstof. Kleinschalig zodat men meer zelfvoorzienend wordt.