Zussen moeten door zonder Mariska (36): 'Sla het uitstrijkje niet over!'

VideoMariska Bokma schuift op haar dertigste een oproep voor een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker aan de kant. ,,Ik ben jong en heb heus geen kanker.’’ Toch wordt die ziekte de Gelderse fataal. Voor het eerst vertellen Nathalie (32) en Bianca (42) uit Nunspeet het verhaal over de dood van hun middelste zus, nu zes weken geleden.

,,Ik ben nog zo jong, dat overkomt mij niet’’, het zijn de woorden van de dan 30-jarige Mariska. Ze is een van de 100 vrouwen die jaarlijks nodeloos overlijden aan baarmoederhalskanker, doordat ze niet of te laat deelnemen aan het uitstrijkje.

Nathalie, haar jongste zus, herinnert zich nog precies wanneer het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ter sprake kwam. De oproep voor een uitstrijkje komt binnen exact op de dertigste verjaardag van Mariska. Omdat baarmoederhalskanker zich heel langzaam ontwikkelt – dit duurt meestal minimaal vijftien jaar – worden vrouwen vanaf hun dertigste elke vijf jaar opgeroepen. De zussen dringen erop aan dat Mariska een uitstrijkje laat maken. Maar zij zegt dan: 'Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd.'

Een paar jaar later is alles anders. In een interview met Stichting Olijf, voor vrouwen met gynaecologische kanker, zegt Mariska: ,,Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik de oproep voor het maken van een uitstrijkje negeerde toen ik dertig werd. Zo vaak vraag ik me af: als ik wél was gegaan, was ik dan niet ziek geworden?’’ Met het uitstrijkje dat je bij de huisarts laat maken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kan een voorstadium van kanker worden ontdekt. Als een vrouw onrustige cellen heeft, worden die weggehaald en kan worden voorkomen dat er kanker uit ontstaat.

 1. Nederlandse onderzoeker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.