Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zussen voor de rechter om doodrijden kip: ‘Wij wilden die kip uit zijn lijden verlossen’

Twee zussen uit het Friese Wijnjewoude en Zevenhuizen zijn vandaag in Leeuwarden voor de politierechter verschenen omdat zij een kip om het leven hebben gebracht door moedwillig over het dier heen te rijden. De actie van de vrouwen van 67 en 68 jaar oud werd ontdekt door een filmpje dat op internet werd geplaatst.

In het filmpje is te zien dat een van de zussen de kip voor het achterwiel van een auto houdt, terwijl de andere zus achteruit over het dier heenrijdt. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) kreeg lucht van het filmpje, dat door hun buurjongen op Dumpert was geplaatst en maakte een proces verbaal op, meldt De Leeuwarder Courant.  Volgens de LID heeft de kip onnodig geleden en hebben de twee vrouwen zich schuldig gemaakt aan dierenkwelling. 

De kip was van de oudste zus. Het dier zou volgens haar doodziek zijn geweest, omdat het niet meer at en dronk en ook moeite had met ademhalen. De zussen wilden de kip uit zijn lijden verlossen en met een auto over het dier heenrijden, leek hen de snelste en meest humane methode. Volgens De Leeuwarder Courant vond de oudste zus het ‘heel erg’ dat ze van dierenmishandeling beschuldigd werd. De vrouw benadrukte dat ze al tientallen jaren dieren heeft en er altijd goed voor heeft gezorgd. ,,Wij wilden die kip uit zijn lijden verlossen”, zei de vrouw.

Regels voor slachten

In regels die zijn opgesteld over het doden en slachten van pluimvee staat dat het dier ‘elke vermijdbare vorm van pijn of stress moet worden onthouden’. Zo moet het dier eerst worden ‘bedwelmd’. Een dierenarts concludeerde op basis van het filmpje dat de handelwijze van de zussen niet een manier is die waarborgt dat de kip meteen sterft. De officier van justitie had ‘de stellige overtuiging’ dat de zussen het beste voor hadden met de kip. ,,Het leed moest stoppen’’, aldus de officier. Maar dit had wel op een andere manier kunnen gebeuren. Daarop eiste hij een geheel voorwaardelijke geldboete van 300 euro. 

Ook volgens de rechter zou de intentie van de zussen goed zijn geweest. Ze wilden het leed stoppen. ,,Alleen de methode is niet in orde’’, aldus de rechter. Hij concludeerde dat de aandacht en de publiciteit rondom de rechtszaak een leermoment voor de zussen zijn geweest. De zussen werden wel schuldig bevonden, maar krijgen geen straf. Zij moeten van de rechter wel hun buurjongen streng toespreken op het plaatsen van het filmpje. ,,Dat hij dit soort dingen niet moet doen, laat hem dat merken’’, zei de rechter volgens de krant.