Zwaargewonden bij grote brand flat Den Haag, bewoners met hoogwerkers uit huis gehaald

OOK KINDEREN GEWONDBij een grote brand onder een appartementencomplex in de Haagse wijk Wateringse Veld zijn vanavond enkele mensen zwaargewond geraakt. Tientallen bewoners moesten vanwege de ernst van de situatie met hoogwerkers uit hun huis worden gehaald. Onder het appartement stonden zeker zeven auto’s en zes scooters en fietsen in brand. Grote zwarte rookpluimen trokken over de stad en waren vanaf Zoetermeer te zien.

De bewoners konden volgens de brandweer door de rook niet via de galerij naar buiten. Ze moesten daarom met hoogwerkers en ladders uit hun huis worden gehaald. Dit zorgde voor een hectische situatie en voor veel paniek bij ooggetuigen.

Sommige bewoners zaten ten tijde van de brand korte tijd vast in een lift. Mede vanwege de trieste gebeurtenissen in Arnhem schaalden de hulpdiensten daarom direct groots op.

Brandweerlieden ontfermen zich over bewoners tijdens het blussen van een reeks autobranden in Wateringse veld
Volledig scherm
Brandweerlieden ontfermen zich over bewoners tijdens het blussen van een reeks autobranden in Wateringse veld © Distrct8

Gewonden

Volgens de brandweer zijn twaalf mensen met ademhalingsklachten en snijwonden naar het ziekenhuis gebracht, van wie ‘enkele’ zwaargewond. Onder de gewonden zijn ook enkele kinderen.

De brand is inmiddels onder controle. De geëvacueerde bewoners van het gebouw werden opgevangen in bussen van vervoersmaatschappij HTM. 

Rond 22.45 uur is de bouwconstructie veilig verklaard. Enkele bewoners van de bovenste verdiepingen mogen weer naar huis. De politie is momenteel met een onderzoek bezig naar de oorzaak van de brand. Het team Forensische Opsporing deed onderzoek naar de brand en heeft sporen veiliggesteld. 

De brandweer haalde gisteravond met hoogwerkers angstige bewoners uit hun woning
Volledig scherm
De brandweer haalde gisteravond met hoogwerkers angstige bewoners uit hun woning © Jos van Leeuwen
Bewoners worden door hulpdiensten in veiligheid gebracht.
Volledig scherm
Bewoners worden door hulpdiensten in veiligheid gebracht. © AD
Brand in flat
Volledig scherm
Brand in flat © AD
Brand in flat
Volledig scherm
Brand in flat © AD
Brand in flat
Volledig scherm
Brand in flat © AD
 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”