Volledig scherm
Angus, de driejarige ruwharige vizsla met politieke aspiraties © Facebook/Terran Woolley

Angus (3) ziet gouverneurschap aan zijn hondenneus voorbij gaan

De Amerikaanse staat Kansas stelt weinig eisen aan een nieuwe gouverneur. Het hoeft zelfs geen mens te zijn, zo blijkt. Het leek Terran Woolley uit Hutchinson daarom wel aardig zijn hond Angus kandidaat te stellen. Helaas voor Woolley’s trouwe viervoeter staken de autoriteiten daar een stokje voor.

,,Ik dacht: Hé, waarom niet?’’, vertelt Angus’ baasje en campagneleider tegen nieuwszender CBS. ,,Het is een slimme hond en ik denk dat hij een betere leider zal zijn dan de gouverneur die we de afgelopen zeven jaar hebben gehad.’’

Eerder toonden enkele tieners zich al bereid het gouverneurschap op zich te nemen, dus leek niets de kandidatuur van de driejarige Angus in de weg te staan. Het hoofd van de verkiezingen in Kansas, Bryan Caskey, denkt daar alleen anders over. ‘Illegaal’, zo meent hij.

Uit de race

Volledig scherm
Terran Woolley met zijn trouwe viervoeter Angus © Facebook/Terran Woolley

Een dag na Angus aanmelding, zegt hij dat de regeltjes toch iets anders geïnterpreteerd moeten worden. ,,Er zijn geen regels rond leeftijd, ervaring of woonplaats’’, zegt hij. ,, Een hond kan zijn naam alleen nooit op een formulier schrijven.’’ Dus haalde hij Angus uit de race.

Om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen, denkt de staat nu na over een wet waarin duidelijke voorwaarden aan een gouverneurskandidaat worden gesteld. Zo moet het een mens zijn en geldt er ook een minimumleeftijd.

Verkiezingsbeloften

Hoewel de wet nog niet van kracht is, snijdt Woolley’s argument dat Angus in hondenjaren al 23 is geen hout. De kiezers in Kansas moeten het dus zonder Angus’ verkiezingsbeloften stellen. Dus geen zachte banken en bedden, geen leven lang kauwspeeltjes en ook geen anti-eekhoornprogramma.

Angus is niet het eerste huisdier dat een politiek ambt ambieert. In 2012 deed de rat Hank mee aan de senaatsverkiezingen in Virginia. Hij verloor. Pitbull Brynneth Pawltro werd in 2016, als vierde viervoeter op rij, wel gekozen tot burgemeester van Rabbit Hash in Kentucky.

Volgens Woolley ligt de werkelijke reden dat Angus geen gooi naar de macht mag doen daarom iets anders: ,,Als je in Kansas geen Republikein bent, ga je niet winnen. Ik zou hem eigenlijk een pistool moeten geven. Hij zou anti-abortus moeten zijn en honds conservatief.’’