Bejaarde billenbijter: Australische rivier eindelijk verlost van monsterkrokodil

VideoParkrangers in het Noordelijke Territorium van Australië zijn er na ruim acht jaar eindelijk in geslaagd een heuse monsterkrokodil te vangen. Het immense reptiel, een zogenaamde salty, weegt 600 kilo en is met zijn 4 meter 71 net zo lang als een middenklasser.

Volledig scherm
Het dier werd uit voorzorg verdoofd, waarna de wildwachters hem veilig aan land konden brengen. © NT Parks and Wildlife

Krokodillen zijn allesbehalve zeldzaam in de Katherine-rivier. Sinds de dieren in 1972 tot beschermde diersoort werden verklaard, is de populatie in het noorden van Australië ontploft. Hoewel de lokale bevolking als 'kroko-slim' wordt bestempeld, vormen de salty's een problematisch gevaar voor de bewoners.

Vorig jaar werden in het gebied, een toeristische trekpleister, 370 van de bijtgrage beesten opgepakt. De afgelopen zes maanden al 188. Het nu gevangen exemplaar werd zelfs al in 2010 waargenomen, maar het lukte door de jaren heen niet om het monstrueuze roofdier aan de haak te slaan.

Pas toen er geruchten rondgingen over een 'lange donkere staart' in de buurt van een aanlegsteiger werd er echt werk van gemaakt. ,,Zo uit de kluiten gewassen vangen we ze doorgaans niet'', zegt wildbeheerder John Burke over de ongeveer zestig jaar oude zoutwaterkrokodil die de rangers maandenlang bezighield.

Kans om vermalen te worden

,,Dit is de grootste in de Katherine-rivier ooit'', weet Burke. Ondanks de langdurige jacht op de oudgediende billenbijter was het uiteindelijk niet heel lastig hem te vangen. ,,Als ze zo groot zijn, verdoven we ze gewoon'', zegt parkwachter Chris Heydon tegen de Sydney Morning Herald. ,,Zo lopen we geen kans vermalen te worden.''

Voor wie zich zorgen maakt: de natuurbeheerders bewonderen de afmetingen en hoge leeftijd van het dier. Ze doden het oerreptiel niet, maar brengen het naar een krokodillenfarm in de regio, om daar zijn oude dag te slijten. ,,Net als hij waren we flink buiten adem. We kunnen maar beter een beetje respect voor hem hebben.''

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Wildbeheerders wisten het 4,7 meter lange watermonster na acht maanden eindelijk te vangen. © NT Parks and Wildlife

Gevaar zeker niet geweken

Katherine Times on Twitter

Biggest ever Katherine croc capture https://t.co/yYgdbz8Fvd

Met de vangst is het gevaar in de rivier overigens niet geweken. ,,Het krokodillengevaar is er, dus doe niet stoer of riskeer je leven niet'', waarschuwt de website van Natuurbeheer. ,,Hoewel dit de grootste is die we hier hebben gevangen, zijn er elders nog grotere die hierheen kunnen zwemmen.''

Zo werd er in de haven van Darwin eveneens een salty van bijna vijf meter uit het water getrokken. In 1974 raakte een zoutwaterkrokodil van 6,4 meter verstrikt in een net op de Mary River. De gemiddelde lengte van krokodillen in het Noordelijke Territorium ligt op 4 meter 20.

 1. Vrouw slikt verlovingsring in tijdens nachtmerrie: ‘Ik werd wakker met een lege vinger’

  Vrouw slikt verlovings­ring in tijdens nachtmer­rie: ‘Ik werd wakker met een lege vinger’

  Een 29-jarige Amerikaanse vrouw die tijdens een angstaanjagende nachtmerrie droomde dat ze in een hogesnelheidstrein op advies van haar aanstaande haar verlovingsring moest inslikken om het sieraad te verstoppen voor overvallers, blijkt het juweel daadwerkelijk al slapende in haar mond te hebben gestopt. Toen Jenna Evans uit San Diego (Californië) wakker werd, ontdekte ze tot haar ontsteltenis een lege vinger.
 2. Moeder valt flauw als ‘gecremeerde’ zoon springlevend voor haar deur staat

  Moeder valt flauw als ‘gecremeer­de’ zoon springle­vend voor haar deur staat

  Russische media raken niet uitgepraat over een schokkende zaak die niet zou misstaan in het oeuvre van horrorauteur Stephen King. De 62-jarige Antonina Mikhailovna uit de havenplaats Kronstadt identificeerde in een lijkenhuis het stoffelijk overschot van haar al weken vermiste zoon Konstantin (43). Vier maanden na zijn crematie stond de ex-soldaat echter springlevend voor haar deur. ,,Ik heb me vergist. De dode in het mortuarium leek als twee druppels water op mijn Konstantin.”
 3. Experts waarschuwen voor spotgoedkoop alternatief lipfillers: ‘Plak nooit je bovenlip vast met superlijm’

  Experts waarschu­wen voor spotgoed­koop alterna­tief lipfillers: ‘Plak nooit je bovenlip vast met superlijm’

  Het gebruik van fillers om de boven- en onderlip op kunstmatige wijze wat voller te maken, lijkt een niet te stoppen trend. Maar de hoge kosten van de behandeling weerhouden menigeen van zo’n cosmetische behandeling. Jongeren hebben nu een spotgoedkoop alternatief gevonden: het vastplakken van de bovenlip onder de neus met een streepje superlijm. Instructiefilmpjes gaan momenteel viraal op sociale media.