Buurt verbijsterd na 'opruimen' slaapplaats dakloze man

VIDEO,,Wat een rotstreek!’’ Omstanders zijn niet te spreken over de schoonmaakactie van een jogger in Oakland, Californië. ,,Ik raap alleen maar wat troep op’’, zegt de sportieveling, terwijl hij ogenschijnlijke rommel in een afvalbak gooit. Dat hij in zijn opruimwoede de slaapplaats van een dakloze verwoest, lijkt hem te ontgaan.

Volledig scherm
,,Het is smerig en het ruikt naar pis'', zegt de amateur-vuilnisman. © Facebook/John Harris

,,Wat wil je dat ik doe?’’ vraagt de in sportbroek gestoken man aan Kenzie Smith en John Harris, die hem meermalen vragen te stoppen met opruimen. ,,Het is smerig en het ruikt naar pis.’’ Volgens de verbouwereerde toeschouwers, die de onbezonnen actie van de jogger in het park filmen, gooit hij zelfs spullen in het water van het nabijgelegen Lake Merritt.

,,Ik was totaal verbijsterd’’, vertelt Harris tegen nieuwssite SFGate. ,,Dit waren de spullen van een dakloze man, iemand die altijd vriendelijk is, nooit voor onrust zorgt en je altijd toelacht.’’ Harris vindt het onbegrijpelijk dat iemand dit een ander aandoet. ,,Het gebrek aan medeleven is onbegrijpelijk’’, zegt hij in reactie op het filmpje dat hij maakte.

'Echt heel lullig'

Volledig scherm
Er komen ook spullen van de dakloze man in het water terecht © Facebook/John Harris

De videobeelden zorgen ook online voor verontwaardiging. ,,Echt heel lullig dit’’, schrijft een Facebookgebruiker bij het filmpje. ,,Wreed om zoiets te doen’’, vindt een ander. Op de beelden is te zien hoe Harris en Smith de halfblote hardloper op andere gedachten proberen te brengen. Die trekt zich niets aan van hun woorden en gaat onvermoeibaar door met ‘opruimen’.

,,Die man leeft hier al jaren’’, merkt een van de omstanders in het filmpje op. De dakloze is bekend als Drew. ,,Je kunt niet zo klote tegen mensen doen, man!’’, krijgt de amateur-vuilnisman naar zijn hoofd. Zijn antwoord is hetzelfde als eerder: ,,Ik gooi slechts rommel in de vuilnisbak’’. Dat er door hem ook troep in het water terechtkomt, noemt hij een ‘ongelukje’.

Buurt schiet te hulp

Volledig scherm
'Ik gooi alleen maar rotzooi in de vuilnisbak'', verklaart de hardloper. © Facebook/John Harris

,,Nee, dat was geen ongelukje’’, snauwt een van de omstanders hem toe. ,,Ik zag je het wegslepen en in het water gooien.’’ De smeekbedes om zijn sloopwerk te staken, raken de jogger niet. Ook het feit dat hij wordt gefilmd, maakt geen enkele indruk. Harris zoekt Drew na het gebeuren op en stelt hem gerust. ’s Nachts checkt hij of niemand de dakloze lastigvalt en brengt hem iets te eten.

Na publicatie van de video startte de buurt een crowdfundactie voor Drew. De oproep had afgelopen weekend al 4.000 dollar opgebracht. Ook worden kleding, voedsel en andere spullen gedoneerd om de dakloze na de sloop van zijn slaapplaats weer op de been te helpen. ,,Dit gebeurde in onze buurt’’, zegt Smith. ,,En het is de buurt die te hulp schoot. Het toont Drew dat we om hem geven.’’

Volledig scherm
De jogger gaat onvermoeibaar door met zijn opruimactie. © Facebook/John Harris