Volledig scherm
Een dierenarts knipt de nagels van een konijn bij een tuincentrum. © AD/Guus Schoonewille

Dierenartsen zijn woest op 'prijsstunters'

Dierenartsen maken bezwaar tegen tuincentra en bouwmarkten die een dierenartsservice aanbieden. ,,Diergeneeskunde wordt een prijsstuntartikel. Dat betreuren wij.''

Quote

Nu er marktwer­king optreedt, vinden dierenart­sen dit oneerlijke concurren­tie

Conny van Meurs

Bij negen vestigingen van tuincentrum Ranzijn kunnen mensen hun hond of konijn laten vaccineren voor 20 euro. Bij een zelfstandige dierenkliniek zijn ze snel 30 euro kwijt. En voor 55 euro zorgt de dierenarts in het tuincentrum ervoor dat een kater nooit meer kittens zal verwekken bij de buurpoes.

Steeds meer tuincentra en bouwmarkten hebben een dierenarts in huis. De branchevereniging van dierenartsen ziet dit met lede ogen aan. Met lage tarieven lokken de tuincentra huisdierbezitters. Om hoeveel dierenartsen in winkels het precies gaat, is niet bekend. Maar de trend dat detailhandelaren een dierenkliniek starten, is volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) 'onmiskenbaar'.

Soms gaat het om een dependance van een lokale praktijk of een rondreizende dierenarts die een vaccinatiespreekuur bij een tuincentrum houdt. In andere gevallen (zoals bij Ranzijn) om complete praktijken met operatiekamer, laboratorium en röntgenapparatuur.

Hygiëne
De dierenartsen die er werken, zijn gediplomeerd. Toch hebben hun gevestigde branchegenoten veel moeite met de nieuwkomers. In een brief aan gemeenten uitte de KNMvD onlangs zorgen dat praktijken in winkels niet voldoen aan de 'hoge eisen om de juiste zorg te kunnen bieden aan het dier dat geneeskundige zorg behoeft.'

Gemeenten staan volgens de dierenartsorganisatie oogluikend toe dat dierenartsenpraktijken meeliften op de vergunningen van tuincentra en bouwmarkten. ,,Dat is niet eerlijk, want wij moeten aan hoge eisen voldoen op het gebied van hygiëne, zoals afvalverwerking van medicijnen en het voorkomen dat dierlijke infecties op mensen worden overgedragen,'' zegt voorzitter Dirk Willink van de KNMvD.

Quote

Diergenees­kun­de wordt zo een prijsstunt­ar­ti­kel. Dat betreuren wij

Dirk Willink

Prijsstuntartikel
Tuincentra en bouwmarktketens zetten hun marketingbudgetten volgens hem in om vaccinaties te verkopen onder de kostprijs. ,,Diergeneeskunde wordt zo een prijsstuntartikel. Dat betreuren wij. Dierenartsen komen in een negatieve prijsspiraal terecht, terwijl wij hard bezig zijn om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren. Dat brengt kosten met zich mee.''

Dierenartsen in tuincentra kunnen efficiënter en dus goedkoper werken, stelt Tuinbranche Nederland. De 'tuincentrumdierenartsen' onderschrijven dit. ,,Zelfstandige dierenartsen hebben jarenlang hoge prijzen kunnen berekenen'', zegt Conny van Meurs, hoofd van de 40 dierenartsen bij Ranzijn. ,,Nu er marktwerking optreedt, vinden zij dit oneerlijke concurrentie. Daar is niets oneerlijks aan. Wij werken efficiënt en berekenen dat voordeel door aan onze klanten.''

 1. Bodybuilder laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Bodybuil­der laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Kirill Tereshin (23), een Russische bodybuilder met biceps die door synthetische olie-injecties minstens zo groot als een voetbal zijn geworden, is in een ziekenhuis in Moskou geopereerd aan zijn opgezwollen armen omdat een deel van zijn spieren begon af te sterven. Bij de ingreep is volgens Tereshin ongeveer anderhalve kilo zo goed als dood weefsel verwijderd. ‘Popeye’ moet nog twee of drie keer onder het mes om de rest weg te laten halen.
 2. Yorkshire terriër verpletterd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Yorkshire terriër verplet­terd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Een echtpaar uit het stadsdeel Venice in Los Angeles is in diepe rouw gedompeld, omdat hun zo geliefde Yorkshire terriër Cooper onlangs is verpletterd door een loodzwaar postpakket dat een kennelijk zeer gehaaste koerier over de schutting van hun tuin liet vallen. Ze eisen dat bezorgdienst FedEx de verantwoordelijke medewerker op het matje roept en personeel nadrukkelijk wijst op de mogelijke gevaren van het te hardhandig deponeren van bestellingen.
 3. Senior met extreme verzamelwoede 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Senior met extreme verzamel­woe­de 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Een seniore vrouw met extreme verzamelwoede uit een buitenwijk van de Australische stad Sydney is gisteren letterlijk bedolven onder haar eigen troep. Volgens lokale media stortte een gigantische berg opgestapelde persoonlijke bezittingen plotseling in. De zooi die bovenop de zogenoemde hoarder belandde bleek zo zwaar dat het slachtoffer zich met geen mogelijk kon bevrijden. De fragiele bejaarde zou minstens 15 uur, kermend van de pijn, klem hebben gelegen onder de zelf veroorzaakte vuilnisbelt.