Volledig scherm
De tumor groeide uit het achterhoofd van de man. © rv

Indiase dokters verwijderen 'grootste hersentumor ter wereld'

In India zijn dokters er deze maand in geslaagd een zeer grote tumor op het hoofd van een 31-jarige man te verwijderen. De operatie, die zeven uur duurde, vond plaats in Mumbai. Vooraf was niets naar buiten gebracht over de operatie, omdat de kans groot was dat de complexe ingreep zou mislukken.

De 31-jarige Santlal Pal, een winkelier uit de noordelijke staat Uttar Pradesh, liep al drie jaar met een enorme tumor op zijn achterhoofd rond. De man kreeg door de jaren heen bij drie verschillende ziekenhuizen te horen dat zijn tumor niet te opereren was. 

,,Dit zijn inderdaad zeer complexe gevallen”, zegt dokter Nadkarni, die eraan toevoegt dat de man tijdens de operatie elf bloedeenheden nodig had. ,,Het leek alsof de man twee hoofden op elkaar gestapeld had”, zegt de dokter over de aanblik van de man voor de operatie.

Nadat het het medisch team gelukt was om de gigantische tumor van 1,8 kilo te verwijderen, bleek dat het mogelijk om de succesvol verwijderde grootste hersentumor ter wereld gaat. Het vorige record lag op een tumor van 1,4 kilo die Nadkarni in 2004 verwijderde.

Pal is in elk geval 'opgelucht dat hij van de zware last op zijn hoofd af is', aldus zijn arts. De man herstelt goed en het medisch team hoopt dat het zicht van de man ook zal terugkeren.