Volledig scherm
© PEAR VIDEO

Influencer valt door de mand: geen luxeleven, maar woning bezaaid met hondenpoep

Ogenschijnlijk had de Chinese influencer Lisa Li het allemaal voor elkaar. De blogger wist met haar indrukwekkende foto’s ruim 1 miljoen volgers lange tijd in de waan te houden van haar luxeleven. Maar toen gooide haar huisbaas roet in het eten. Om Li te ontmaskeren, deelde de verhuurder foto’s van Li’s appartement. Op de beelden is te zien hoe haar ranzige woning is bezaaid met afval, bedorven eten en hondenpoep. 

In China staat Lisa Li bekend als een zogeheten ‘Wang Hong’ ofwel een influencer. Ze heeft een razendpopulaire blog op het Chinese platform Weibo. Haar blog is net zoals dat van veel jonge Chinese influencers een soort online glossy vol beelden van sprookjesachtige reisavonturen, hippe feesten en foto’s van een piekfijn verzorgd uiterlijk. 

Maar toen nagelde haar huisbaas, ene mevrouw Chen, haar aan de digitale schandpaal. Chen was woedend omdat Li achterliep met het betalen van haar huur én haar telefoontjes negeerde. Om wraak te nemen schakelde ze Chinese media in en gaf ze hen een rondleiding in het appartement van Li. Ook deelde ze foto’s van de ranzige woning. Naar eigen zeggen liet Li haar geen andere keuze. Het huis was zo vies, dat zelfs professionele schoonmakers geweigerd zouden hebben om de woning schoon te maken. 

Volledig scherm
De woning van Li was bezaaid met hondenuitwerpselen. © PEAR VIDEO

Dankzij de beelden viel het zorgvuldig opgebouwde imago van Li volledig in duigen. De foto’s gingen viraal en online werd Li bedolven onder een lawine aan negatieve reacties. Daarop maakte Li een afspraak met haar huisbaas om zich persoonlijk te verontschuldigen. Ook dat tafereel werd op video vastgelegd. ,,Ik neem alle verantwoordelijkheid voor de staat van de woning’’, zei Li tegen haar huisbaas. ,,Ik beloof plechtig dat ik vanaf nu netjes ga schoonmaken.’’

Volledig scherm
Li heeft haar huisbaas beloofd dat ze het huis grondig zal schoonmaken. © PEAR VIDEO

Veroordeeld

Nepinfluencers worden steeds vaker ontmaskerd. Zo ook de 28-jarige Duitse Anna Sorokin die zich in New York jarenlang voordeed als een welgestelde influencer terwijl ze geen cent te makken had. Ze werd door de rechtbank in Manhattan veroordeeld tot een straf van vier tot twaalf jaar cel. Het verhaal baart in Amerika zoveel opzien dat zelfs Hollywood er door gefascineerd is. Netflix gaat een serie maken over de handel en wandel van Sorokin.

Nog recenter is de ophef om de foto’s van de Amerikaanse lifestyleblogger Tiffany Mitchell. Zij werd beticht van het ensceneren van een motorongeluk voor een fotoshoot. De influencer zelf ontkende alles, maar kreeg veel kritiek.

Ook reisblogger Tupi Saravia kwam in het oog van de storm terecht nadat een oplettende volger opmerkte dat de wolken op haar verschillende foto’s wel heel goed op elkaar leken. Hij plaatste de foto’s op Twitter, waar ze intussen viraal gingen. 

 1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.
 2. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”
 3. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.