Volledig scherm
De chairchallenge. © YouTube

Maffe stoelchallenge gaat viraal: meeste vrouwen kunnen het maar mannen vaak niet

Op sociale media gaat momenteel een ‘challenge’ viraal die opmerkelijk genoeg vrij makkelijk is te doen door vrouwen terwijl mannen er meestal niet in slagen de ogenschijnlijk simpele uitdaging tot een goed einde te brengen. Ettelijke hilarische filmpjes tonen aan dat bij de chairchallenge vrouwen inderdaad in het voordeel zijn en het andere geslacht roemloos te onder gaat. Probeer zelf maar! 

De challenge, die al jaren bestaat maar opeens weer populair is geworden, werkt als volgt. Ga de lengte van twee voetstappen van een muur staan, buig voorover en leun vervolgens met je hoofd tegen de muur. Pak dan een stoel (even van tevoren klaarzetten) en schuif die onder je. Til de stoel op en druk dan het meubelstuk tegen de borst. Vervolgens probeer je, inclusief stoel in die positie, weer rechtop te gaan staan. Het lijkt doodsimpel om alle stappen in genoemde volgorde te doorlopen, maar het venijn (omhoog komen) zit hem aantoonbaar in de staart.    

Menigeen breekt zich het hoofd over het feit dat opvallend veel vrouwen de #chairchallenge wel kunnen en mannen vaak niet. De Amerikaanse wetenschapper Jeremy Johnson vermoedt dat het iets te maken heeft met het centrum van de massa van het lichaam. ,,Bij vrouwen ligt dat middelpunt wat lager in het heupgebied en bij mannen juist hoger”, reageert hij in een persoonlijk internetblog. ,,Als vrouwen over de stoel buigen, ligt het massacentrum ongeveer boven hun voeten en bij mannen wat meer naar voren boven de stoel.”

Voeten

Brian Ford, een professor aan de Britse Cambridge universiteit vermoedt dat de voetlengte een voorname rol speelt bij de uitdaging. ,,Het klopt dat het massa- of zwaartekrachtcentrum bij vrouwen enkele centimeters lager ligt dan bij mannen, maar dat speelt geen rol bij deze uitdaging”, vertelde hij aan tabloids The Sun en Mirror. ,,Mannen hebben langere voeten dan vrouwen en zullen dus op grotere afstand van de muur staan: gemiddeld 60 centimeter. Daardoor val je als man in die houding als het ware voorover en wordt opstaan lastig. Omdat vrouwen dichter bij de muur staan, komen ze makkelijker overeind.”

Dat het sommige mannen toch lukt om de uitdaging te voltooien heeft, aldus Ford, te maken met hun schoenmaat. ,,Mannen met kleine voeten kunnen het waarschijnlijk. Maar lieden met enorme schuiten ongetwijfeld niet.” Andersom geldt hetzelfde. Vrouwen met grote voeten kunnen de challenge waarschijnlijk ook niet.

Ну, как бы вот... комментарии излишни.. что крестьяне - то и обезьяне 😂😂 #chairchallenge #челенджсостулом #непросто #challenge #novosibirsk #спервогодубля

9 Likes, 8 Comments - @dima_almazov0511 on Instagram: "Ну, как бы вот... комментарии излишни.. что крестьяне - то и обезьяне 😂😂 #chairchallenge..."

El suegro, alias "el gallego". #chairchallenge #sillachallenge #thanksgiving

3,379 Likes, 180 Comments - Dr. Juan Rivera (@drjuanjr) on Instagram: "El suegro, alias "el gallego". #chairchallenge #sillachallenge #thanksgiving"

 1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.
 2. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”
 3. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.