Volledig scherm
Scamp. © AP

Scamp the Tramp is officieel de lelijkste hond ter wereld

Scamp the Tramp nam het dit jaar bij de verkiezing van de lelijkste hond ter wereld op tegen 18 andere viervoeters en ging uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal. De straathond (rassencombinatie onbekend) werd in 2014 door zijn baasje op het nippertje van de dood gered. Ze haalde hem van de weg en wist dat ze de juiste keuze had gemaakt toen hij in de auto meedanste op Bob Marley. Baasje en hond zijn nu een trofee en 1.500 dollar rijker.

,,Ik denk dat het publiek zijn goede ziel heeft gezien”, zei baasje Yvonne Morones. Naast het prijzengeld gaat ze met Scamp naar New York reizen voor een tv-show en mag ze 1.500 dollar schenken aan een asiel. Redenen genoeg voor Morones om haar hond een nieuwe naam te geven: Scamp the Tramp (landloper) gaat nu als Scamp the Champ (kampioen) door het leven.

De jury lette tijdens de verkiezing onder meer op uitpuilende ogen, kromme tanden, O-benen en bochels. De meeste van de deelnemende dieren, ook de winnaar, waren voormalige zwerfhonden. Met de wedstrijd willen de organisatoren mensen aanzetten om achtergelaten dieren een kans te geven. Het evenement is een feest van ‘de imperfecties die alle honden bijzonder en uniek maken’.

Tweede eindigde Wild Thang, een pekinees uit Los Angeles met een uithangende tong die amper nog kan bewegen door een kaakverlamming. De derde plaats was voor Tostito, een chihuahua met misvormde oren. De winnaar van vorig jaar, een Engelse bulldog genaamd Zsa Zsa, was er dit jaar niet meer bij. Enkele weken nadat de extreem kwijlende hond de jury had overtuigd, overleed hij.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Wild Thang, de pekinees. © AP
Volledig scherm
Puka © AFP
Volledig scherm
Tee Tee. © AP
Volledig scherm
Een close-up van Tee Tee. © AFP
Volledig scherm
Himisaboo, ook wel Trump Dog genoemd. © AP
Volledig scherm
Tostito. © AFP
Volledig scherm
Grendol, een pitbull. © AFP
Volledig scherm
Rascal Deux. © AFP