Volledig scherm
Stephen Mills bij de kluis. © Vermilion Heritage Museum

Toerist kraakt bij toeval code van antieke kluis en vindt ‘schat’

Een toerist is er bij toeval in geslaagd de code van een antieke kluis te kraken. Het gaat om een hotelsafe die ooit in het Brunswick Hotel in de Canadese plaats Vermilion stond. Sinds de jaren zeventig hebben ettelijke experts tevergeefs geprobeerd het loodzware ding te openen, omdat er mogelijk een ‘schat’ in zou liggen. 

De kluis staat al jaren sinds 1990 in het Vermilion Heritage Museum waar cultureeel erfgoed uit de omgeving wordt tentoongesteld. In dat jaar besloot de nieuwe directie van het in 1906 geopende Brunswick Hotel de gesloten, gitzwarte safe af te staan aan het museum. Wel met de afspraak dat, als de kluis ooit zou worden geopend, de eventuele inhoud zou terugkeren naar de rechtmatige eigenaar. Maar het kraken van de geheime code lukte niemand. Zelfs voormalige medewerkers van het hotel slaagden er niet in de juiste combinatie te draaien. Totdat toerist Stephen Mills eerder deze week met zijn gezin het museum bezocht. 

Volgens de BBC stopte Mills, een Canadees en lasser van beroep, tijdens een rondleiding bij de kluis. Vervolgens zei hij voor de gein dat hij het ding makkelijk open zou krijgen. ,,Het leek me leuk om te ontdekken wat er in die historische ‘tijdcapsule’ zou zitten. Ik zag dat de te kiezen getallen van 0 naar 60 liepen en besloot om de wel heel simpele en tamelijk voorspelbare nummerreeks 20-40-60 te proberen. Ik draaide op goed geluk driemaal met de klok mee (20), twee keer tegen de klok in (40) en eenmaal met de klok mee (60). Tot mijn stomme verbazing hoorde ik een klikkend geluid uit het mechanisme komen en zwaaide de dikke deur na een ruk aan de hendel plotseling open”, aldus een nog altijd verbouwereerde Mills. 

Quote

Tot mijn stomme verbazing hoorde ik een klikkend geluid uit het mechanisme komen

Eenmaal open bleek de kluis het tegenovergestelde van een schat te bevatten. Onder een laagje stof werd alleen een bonnetje van een hamburger met champignons (1,5 dollar) gevonden en een pakje sigaretten van 1 dollar.  Erg jammer, vinden Mills en de museumdirectie. Desondanks wordt de vondst toegevoegd aan de collectie van het Vermilion Heritage Museum, omdat het een beeld geeft van producten uit de jaren zeventig. Volgens kansberekenaars heeft de toerist niks anders dan geluk gehad door het raden van de juiste code. De kans daarop is namelijk zeer klein: 1 op 216.000. 

  1. Scamp the Tramp is officieel de lelijkste hond ter wereld

    Scamp the Tramp is officieel de lelijkste hond ter wereld

    Scamp the Tramp nam het dit jaar bij de verkiezing van de lelijkste hond ter wereld op tegen 18 andere viervoeters en ging uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal. De straathond (rassencombinatie onbekend) werd in 2014 door zijn baasje op het nippertje van de dood gered. Ze haalde hem van de weg en wist dat ze de juiste keuze had gemaakt toen hij in de auto meedanste op Bob Marley. Baasje en hond zijn nu een trofee en 1.500 dollar rijker.
  2. Nieuw horrorincident in verpleeghuis waar comapatiënte zwanger raakte van verpleger

    Nieuw horrorinci­dent in verpleeg­huis waar comapatiën­te zwanger raakte van verpleger

    Een verzorgingstehuis in de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona) - waar vorig jaar een 29-jarige comapatiënte zwanger raakte na ongewenst contact met een verpleger - is opnieuw in opspraak geraakt door een horrorverhaal. De overheid dreigt de vergunning van de instelling in te trekken, omdat recent meermaals maden werden aangetroffen onder het verband van een man met een stoma. ,,Een extreem zorgwekkend incident in de patiëntenzorg”, briest het ministerie van Volksgezondheid in Arizona.