Volledig scherm
Stephen Mills bij de kluis. © Vermilion Heritage Museum

Toerist kraakt bij toeval code van antieke kluis en vindt ‘schat’

Een toerist is er bij toeval in geslaagd de code van een antieke kluis te kraken. Het gaat om een hotelsafe die ooit in het Brunswick Hotel in de Canadese plaats Vermilion stond. Sinds de jaren zeventig hebben ettelijke experts tevergeefs geprobeerd het loodzware ding te openen, omdat er mogelijk een ‘schat’ in zou liggen. 

De kluis staat al jaren sinds 1990 in het Vermilion Heritage Museum waar cultureeel erfgoed uit de omgeving wordt tentoongesteld. In dat jaar besloot de nieuwe directie van het in 1906 geopende Brunswick Hotel de gesloten, gitzwarte safe af te staan aan het museum. Wel met de afspraak dat, als de kluis ooit zou worden geopend, de eventuele inhoud zou terugkeren naar de rechtmatige eigenaar. Maar het kraken van de geheime code lukte niemand. Zelfs voormalige medewerkers van het hotel slaagden er niet in de juiste combinatie te draaien. Totdat toerist Stephen Mills eerder deze week met zijn gezin het museum bezocht. 

Volgens de BBC stopte Mills, een Canadees en lasser van beroep, tijdens een rondleiding bij de kluis. Vervolgens zei hij voor de gein dat hij het ding makkelijk open zou krijgen. ,,Het leek me leuk om te ontdekken wat er in die historische ‘tijdcapsule’ zou zitten. Ik zag dat de te kiezen getallen van 0 naar 60 liepen en besloot om de wel heel simpele en tamelijk voorspelbare nummerreeks 20-40-60 te proberen. Ik draaide op goed geluk driemaal met de klok mee (20), twee keer tegen de klok in (40) en eenmaal met de klok mee (60). Tot mijn stomme verbazing hoorde ik een klikkend geluid uit het mechanisme komen en zwaaide de dikke deur na een ruk aan de hendel plotseling open”, aldus een nog altijd verbouwereerde Mills. 

Quote

Tot mijn stomme verbazing hoorde ik een klikkend geluid uit het mechanisme komen

Eenmaal open bleek de kluis het tegenovergestelde van een schat te bevatten. Onder een laagje stof werd alleen een bonnetje van een hamburger met champignons (1,5 dollar) gevonden en een pakje sigaretten van 1 dollar.  Erg jammer, vinden Mills en de museumdirectie. Desondanks wordt de vondst toegevoegd aan de collectie van het Vermilion Heritage Museum, omdat het een beeld geeft van producten uit de jaren zeventig. Volgens kansberekenaars heeft de toerist niks anders dan geluk gehad door het raden van de juiste code. De kans daarop is namelijk zeer klein: 1 op 216.000.