Volledig scherm
Zorica Rebernik is dol op rood © REUTERS

Vrouw met obsessie voor rood wil bizarre levensstijl na haar dood doorzetten

Foto'sZorica Rebernik (67), een vrouw uit Bosnië, is geobsedeerd door de kleur rood’. Dat leidt tot een opmerkelijke levensstijl, die ze ook in het hiernamaals wil doorzetten.

Volledig scherm
Zorica in haar keuken © REUTERS

Zorica, een gepensioneerde lerares met roodgeverfd haar, woont samen met haar man Zoran in een rood huis in Tuzla, in het noordoosten van Bosnië en Herzegovina. Daar eten ze uit rode borden aan een rode tafel waar rode bloemen op staan en drinken ze uit rode glazen. Ook de stoelen zijn rood, net als de koelkast en de lakens op hun bed.

,,Toen ik 18 of 19 jaar was, voelde ik plots een sterke drang om mij in het rood te kleden’’, vertelt de vrouw. ,,Sindsdien draag ik altijd rood en moet alle decoratie in mijn huis rood zijn.’’

Lokale beroemdheid

Volledig scherm
Zorica op haar graf, dat ze nu al heeft laten maken © REUTERS

De vrouw zegt de kleur te associëren met kracht en macht. Haar opmerkelijke obsessie heeft van Zorica een lokale beroemdheid gemaakt in Tuzla. ,,Iedereen kent mij hier en biedt me voortdurend rode cadeautjes aan.’’ Iets wat niet rood is, zou ze nooit aannemen, zelfs niet als het enorm kostbaar zou zijn.

Ook als ze naar een begrafenis gaat, draagt ze rood. Het enige probleem is dat haar man het nooit opmerkt wanneer ze nieuwe kleren heeft. ,,Ik zie het verschil niet’’, zegt hij.

Omdat Zorica haar ‘rode’ levensstijl ook in het hiernamaals wil verderzetten, heeft de vrouw nu al, voor zichzelf en voor haar man, een graf laten maken in rode steen. Er hangen ook al foto’s op, in rode kadertjes.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
 1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

  Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.
 2. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”
 3. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.