Volledig scherm
Foto ter illustratie © BD

Aansluiting Boxmeer op snelfietsroute naar Nijmegen lijkt utopie

BOXMEER - Fietsers uit Boxmeer hoeven er niet op te rekenen dat ze vliegensvlug met hun tweewieler naar Nijmegen kunnen. De gemeente Boxmeer zou willen dat er een aansluiting komt op de snelfietsroute Cuijk-Nijmegen, maar dat is te duur omdat er simpelweg te weinig fietsers  gebruik van gaan maken.

De Boxmeerse politiek leek het wel een goed idee om eens te bekijken of aansluiting op de route - waar fietsers alle ruimte hebben - verstandig was. Met de snelfietsroute Cuijk-Nijmegen zo vlakbij, lagen er kansen. 

Wel waren er meteen twijfels. Een potentiële snelfietsroute tussen Boxmeer en Cuijk was al eens door de provincie Noord-Brabant afgeschoten als niet interessant. Maar dat was een aanname. Er lag geen onderzoek aan ten grondslag.

Dat is nu wel gemaakt. Volgens de gemeente Boxmeer was daar ook reden voor vanwege ‘de ontwikkelingen van het aantal arbeidsplaatsen in Boxmeer’ en de toename in de verkoop van elektrische fietsen. 

Twee routes onderzocht

Fietsers uit de richting Nijmegen zouden dankzij de snelfietsroute eenvoudiger in Boxmeer kunnen komen. Inwoners van Boxmeer makkelijker in Nijmegen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Breda University of Applied Sciences (voorheen de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer). 

Er werden twee routes onderzocht: een over de bestaande fietsroute via Oeffelt en een meer directe verbinding langs de spoorlijn. Beide routes zouden in Cuijk aansluiten op het MaasWaalpad waardoor een snelfietsroute van Boxmeer naar Nijmegen zou ontstaan.

Te weinig fietsers

Quote

De snelfiets­rou­te zou 120 tot 230 fietsers extra trekken. De provincie wil pas meebetalen bij minimaal 2.000 fietsers

Maar toen kwam de vraag hoeveel mensen extra de fiets zouden pakken als de nieuwe snelfietsroute er ligt. Dat aantal ligt laag, blijkt uit het onderzoek. De Oeffeltse variant zou 230 fietsers (heen en terug) meer trekken, de spoorvariant 120. Daar moet nog bij worden aangetekend dat slechts een enkeling helemaal van Boxmeer naar Nijmegen en terug zal fietsen.

Een snelfietsroute moet natuurlijk worden betaald en daarvoor heeft de gemeente provinciaal subsidiegeld nodig. Jammer voor Boxmeer, de provincie Noord-Brabant steekt er geen geld in als het aantal extra fietsers niet boven de tweeduizend komt. De conclusie: de meerwaarde van een snelfietsroute tussen Boxmeer en Cuijk is te klein om een grote investering te rechtvaardigen. 

Desondanks gaat de gemeente bij de provincie een poging wagen om toch voor een aansluiting op het MaasWaalpad in aanmerking te komen. Mocht dat niet lukken, dan wordt geprobeerd de huidige fietsroute van Boxmeer naar Oeffelt via Beugen te verbeteren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland