Wijkzuster Rie Bloem en een fragment uit haar dagboek.
Volledig scherm
PREMIUM
Wijkzuster Rie Bloem en een fragment uit haar dagboek. © GRATIS

Abrupt einde aan dagboek wijkzuster Bloem

Bevrijding stap voor stapAflevering 8 - Ze zeggen dat de beste mensen het eerst gaan. Rie Bloem was een best mens. Wie kende haar niet? Hoe de wijkzuster op de fiets het Land van Cuijk doorkruiste, dat was een aardigheid om te zien. Dat verpleegsterskapje op haar hoofd verklapte haar al van verre. 

Geurt Franzen

In 'Bevrijding Stap Voor Stap' zoekt Geurt Franzen naar de verhalen uit de periode september 1944-voorjaar 1945. Een tijdvak waarin de regio werd bevrijd van de Duitse bezetting, maar zware beproevingen moest ondergaan.
Klik voor eerdere afleveringen

In haar agenda hield ze niet alleen bij wat ze die dag allemaal had gedaan. Vanaf het moment dat de Engelsen kwamen, schreef ze ’s avonds ook op hoe de bevrijding verliep, wie het slachtoffer was geworden van een granaat en al die andere ellende. Ze had de ogen niet in haar zak.

Zondagavond (22 oktober 1944) zette ze zich voor het laatst aan het schrijven van een dagboeknotitie. Dat wist ze zelf niet, dat het haar laatste aantekening zou zijn. De volgende dag werd ze zelf slachtoffer. Hoe zou ze haar eigen dood hebben opgeschreven? Misschien wel net zo kernachtig als ze andere ernstige gebeurtenissen meldde:

Zaterdag 7 oktober: Thissen op mijn gereden in Sambeek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland