Volledig scherm
Advocaten in Den Bosch gaan een half uur staken. © Anp

Advocaten staken half uur bij rechtbank in Den Bosch

DEN BOSCH - Advocaten houden op 16 januari vanaf 09.00 tot 09.30 uur een staking onder andere bij het Paleis van Justitie aan de Leeghwaterlaan in Den Bosch. ,,We verzamelen ons in toga en met spandoeken voor het gebouw’', aldus Riet Obers, advocaat (Sumrin Advocaten).

Volgens haar is het ‘vrij uniek’ dat advocaten publiek actie voeren. De actie (volgens Obers bijgewoond door de deken en de Raad van de Orde Oost-Brabant) wordt gehouden in de aanloop naar een Kamerdebat op 23 januari over een herziening van de rechtsbijstand.

Plannen

Obers: ,,,De plannen van minister Dekker voor het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand houden in dat straks een overheidsorgaan bepaalt wie er nog een advocaat mag inschakelen voor zijn zaak. En dat terwijl de meeste zaken in het stelsel juist tegen diezelfde overheid worden gevoerd.’'

Volgens Obers ‘doet de minister niets aan de veel te lage vergoedingen voor de rechtsbijstandsadvocaten’. ,,Dat is onaanvaardbaar en tast een fundamenteel recht van elke Nederlander aan.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland