Volledig scherm
Het Oorlogsmuseum Overloon © Theo Peeters

Amerikaan met gestolen bord 'mijnenveld' uit Oorlogsmuseum opgepakt

OVERLOON - Een 56-jarige Amerikaan is in een hotel in Oss opgepakt op verdenking van diefstal van een bord uit Oorlogsmuseum Overloon. Het gaat om een Duits waarschuwingsbord voor mijnenvelden met het teken van een doodshoofd, volgens de politie van historische waarde.

De man was vastgelegd op beveiligingsbeelden van het museum, die vervolgens op Facebook werden verspreid. Dankzij die (inmiddels verwijderde) beelden kreeg de politie informatie over de verblijfplaats van de man. In de hotelkamer waar hij werd aangehouden, werd ook het bord gevonden.

De Amerikaan kreeg een geldboete van 600 euro. Hij rekende meteen af.

Waarschuwing
Volgens museumdirecteur Erik van den Dungen heeft de man de kans gekregen het bord weer terug te bezorgen. Op Facebook werd hij gewaarschuwd dat hij herkenbaar op het social medium zou verschijnen als hij zich niet bekend zou maken. Van den Dungen gaat er ‘gezien het aantal volgers en belangstelling van de Amerikaan voor het museum’ vanuit dat de man de waarschuwing heeft gezien maar niet wilde luisteren. De foto verscheen daarop op Facebook.

Legitiem?
Of de foto van de Amerikaan zo maar op Facebook gezet mocht worden? „Dat is niet helemaal duidelijk. Ik ben niet door de politie op de vingers getikt, waarmee ik niet wil zeggen dat wat we gedaan hebben legitiem is.”

Maasland