Volledig scherm
© Thinkstock

Bedrijven staan te springen om hoger opgeleide ICT'ers

Een hogere opleiding gevolgd in de informatie- en communicatietechnologie (ICT) en in Brabant of Limburg op zoek naar een baan? Dan moet het volgens uitkeringsinstantie UWV gek gaan, wil je niets vinden.

De vraag naar ICT'ers is volgens het UWV in beide provincies groot. Sterker nog: werkgevers hebben grote moeite zulke vakmensen te vinden. Dat blijkt uit het maandelijkse verslag van het UWV. Daaruit wordt duidelijk dat het wat werkgelegenheid betreft helemaal niet slecht gaat.

Ten opzichte van de vorige maand daalde het aantal WW-uitkeringen in juli in Brabant met 4 procent. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zelfs met 15 procent. De cijfers in Limburg zien er iets minder goed uit met respectievelijk 1 en 9 procent. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen sinds dezelfde maand vorig jaar met 16 procent.

Bedrijven in de ICT-branche zijn vooral op zoek naar personeel dat een hogere beroepsopleiding heeft gevolgd. Vacatures als applicatiebeheerder, softwareontwikkelaar, systeembeheerder en security specialist zijn lastig in te vullen. Dat komt, zeggen ondernemers, omdat er te weinig sollicitanten zijn, maar ook omdat het de mensen die op de banen reageren vaak ontbreekt aan vakkennis.

Voor het personeel van ICT-bedrijven kan het lastig zijn, als er geen nieuwe collega's kunnen worden gevonden. In veel gevallen leidt dat namelijk tot extra werkdruk. Werkgevers kunnen vaak niets anders doen dan zorgen voor extra werving of de manier waarop ze mensen werven, aanpassen.

Mbo'ers hebben minder kans op een baan in de ICT, omdat er voor hen minder vacatures zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland