Begijn Le Bleu
Volledig scherm
Begijn Le Bleu © Begijn Le Bleu

Begijn Le Bleu opent cabaretseizoen in Gryphus

VIERLINGSBEEK - Gryphus opent het cabaretseizoen volgende week vrijdag met een oude bekende. Het is cabaretier Begijn Le Bleu, die op 27 september naar het cultuurcentrum in Vierlingsbeek komt. De Vlaming staat er voor de zesde keer op het podium. Hij is minder absurd dan vroeger, maar met Le Bleu kun je in Vierlingsbeek nog steeds aankomen.

,,In het begin van zijn carrière was Le Bleu absurder dan nu, maar hij is nog heel lekker bezig en dat valt nog steeds goed bij ons publiek", zegt programmeur Giovanni van Loon (54) van Gryphus. 

De Belgische krant De Standaard schreef over Toch bedankt, de voorstelling die Le Bleu in Vierlingsbeek brengt: 'Het is vooral hoe Le Bleu het zegt. Met zijn elastische mimiek kan hij elk woord of iedere zin een extra, vaak pseudosensuele dimensie geven'.

Uitgangspunt van de show is dat Le Bleu heeft geconstateerd, dat hij niet in staat is om de wereld van de ondergang te redden. Hij richt zich daarom maar op zijn eigen persoontje en transformeert de halsstarrigheid van de mens om vast te houden aan bepaalde dingen naar humorvolle situaties.

Vijf cabaretiers

Le Bleu is een van de vijf cabaretiers van het nieuwe theaterjaar van Gryphus. ,,Een paar jaar lang hebben we zeven cabaretiers geprogrammeerd in één seizoen. Dat was te veel, bleek uit het aantal bezoekers. We hebben dit keer nog een andere oude bekende: Rob Scheepers. Die zie je hier in de buurt overal, maar dat geeft niet. Hij draagt eraan bij dat we de zaal een paar keer uitverkopen. Dat is wel fijn voor onze vrijwilligers.”

Brabander Scheepers komt op 27 maart naar Gryphus om zijn show Gulzig uit te proberen. Met de try outs begint Scheepers trouwens begin april, als hij tweemaal in huistheater De Steenakker in Haps optreedt. Van Loon: ,,Rob is afkomstig uit het carnavalsgebeuren. Hij was een ton-prater, is heel ad rem en schrikt er niet voor terug om van de vertrouwde paden af te wijken.”

Niet te veel liedjes

Een deel van het publiek in Vierlingsbeek heeft een bepaalde voorkeur, aldus Van Loon. ,,Zelf zie ik het anders, maar er zijn bij ons mensen die afknappen op een optreden als een cabaretier heel veel liedjes zingt. Als dat gebeurt, kun je het gezucht in de zaal horen."

Dat weerhield Van Loon er niet van om een act met liedjes te programmeren. Het gaat om Jeroens Clan. Op 24 januari vindt in Vierlingsbeek een try-out plaats van de debuutvoorstelling Tere zieltjes. In 2018 stond het Nederlandse drietal in de finale van het Leids Cabaret Festival. De jury zei genoten te hebben van het slim bespelen van de zaal met snelle scènes en van de liedjes. Van Loon: ,,De jongens van Jeroens Clan zijn hard, direct en recht voor zijn raap, zonder dat ze over de top gaan. Ze hebben wel iets van de vroegere Vliegende Panters."

Kasper van der Laan staat op 8 november in Gryphus. ,,Een opkomende ster en aangenaam absurd, nog meer dan Begijn Le Bleu.”

Op 13 december is Thijs Kemperink in Gryphus met Eerlijk duurt het kortst. ,,Een nuchtere Tukker met fijne, droge humor."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland